Leikkiblogi

22.1.2018 | Leikkien liikkuu, oppii ja kehittyy huomaamatta

0 kommenttia

Leikki-Innovaattorimme Isa Pelto oli lauantaina 20.1. pitämässä workshoppia Kymenlaakson Varhaiskasvattaja 2018 -tapahtumassa.

 

 

Tapahtumassa oli paljon ammattilaisia puhumassa ja aiheita luennoilla oli vahvuuksien pedagogiikasta ja uudistuvista varhaiskasvatussuunnitelmista aina oppimisvalmiuksien tukemiseen liikunnan keinoin, varhaiskasvatuksen katsomuskasvatukseen sekä jännittävän lapsen auttamiseen.

Pääasiassa aikaa leikille oli aina luentojen välissä, mutta innokkaimmat värittäjät ja leikkijät saapuivat jo ennen ensimmäistä luentoa tutustumaan pisteeseemme. Aamujumppana aivoille toimi Kolmensuora-peli.

 

 

Pikkulotan leikit -kirja, Sirkusleikkikalenteri sekä yllättäen pipomme kiinnostivat monia. Jatkoa varten kehitämmekin toimintaamme siihen suuntaan, että tuotteitamme pystyy hankkimaan myös tapahtumista. Tällä hetkellä niitä voi tilata sähköpostilla myynti@perinneleikit.fi

 

Pisteellämme oli mahdollisuus leikkiä myös Nokkeluuskopitusta, joka onkin tullut tietoisuuteemme asiakaspostin kautta ja sitä leikittiin meidän toimestamme ensimmäistä kertaa. Pisteen suosikkileikiksi varhaiskasvatuksen ammattilaisten keskuudessa nousi Naapurit-leikki, jossa on sekä uusia että tervapadasta tuttuja elementtejä. Lisäksi oli mahdollisuus heittää suurta noppaa, valita väri vaakun avulla ja etsiä Leiki ja Väritä -kirjasta vaakun paljastama leikki, jonka löytäjä sai sitten värittää.

 

Luentojen aikana Kierrätyskeskuksen porukka, joilla oli oma workshop pienten lasten osallistamisesta ympäristötyöhön, innostui leikkimään ja värittämään.

 

Kahden ensimmäisen luentotauon aikana pisteellä kävijöitä oli runsaasti ja leikittiinkin kaikkia edellä mainittuja leikkejä. Viimeisen kahvitauon aikana repertuaariin lisättiin vielä Lastenhoitaja-leikki.

Leikkimisestä sai palkinnoksi aina valita yhden tuotteemme ja päivän aikana jaettiinkin noin 200 kirjaa eli leikkikokemuksia kertyi myös yhtä paljon. Isa tiivistää päivän sanomalla hyvällä omalla tunnolla, että Kymenlaakson Varhaiskasvattajat ovat innokkaita ja iloisia leikkijöitä!

 

Loppuun voisimme vielä muistuttaa maksuttomasta talviloman Metsäleikki-päiväleiristä. Leirillä on vielä tilaa, ilmottaudu mukaan sähköpostitse essi@perinneleikit.fi

 

15.1.2018 | Metsäleikki-päiväleiri

0 kommenttia

Hiihtoloma lähestyy eikä lapsilla ole mitään tekemistä?

 

Perinneleikit ry ja Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan Leikkipuistotoiminta

ylpeänä esittävät:

 

Hiihtoloman 19-23.2.2018

Metsäleikki-päiväleiri

 

 

Metsäleikki-päiväleiri on maksuton ja tapahtuu päiväsaikaan klo 9.30-15.30 Taivallahden leikkipuistossa Töölössä.

 

Leirillä tutkitaan leikkien lomassa talvisen metsän elämää. Porukalla opitaan uutta metsästä ja leikeistä. Tarkoituksena on nauttia luonnosta, metsästä ja hyvästä seurasta.  

 

Leirille tulee ottaa mukaan lounas ja välipala, joille on kylmäsäilytys- ja lämmitysmahdollisuus, juomapullo sekä säänmukainen varustus huomioiden, että suurin osa päivästä tullaan viettämään ulkona.

Ilmoittautua voi vaikka heti sähköpostitse essi@perinneleikit.fi ja vapaita paikkoja voi tiedustella leirin alkuun saakka. Mukaan otetaan koululaisia ilmoittautumisjärjestyksessä.

 

 

5.1.2018 | Vuosi käyntiin

0 kommenttia

Hyvää alkanutta vuotta!

Näin vuoden alussa ja kevätlukukauden aloituksessa on meillä Perinneleikeillä tiedossa paljon tuttua toimintaa, mutta myös runsaasti uusia kuvioita yhteistyön ja muun toiminnan tiimoilta. Vuotuinen tukijoillemme osoitettu kunniakirjamme vuodelle 2018 on saapunut painosta ja näyttää tältä:

Samuli Kilpeläinen – Kunniakirja 2018

 

Lisäksi perinteiset arkileikitykset Martti On Tour -kiertueet alkavat tällä viikolla yhteistyökumppaniemme kanssa; Helsingin ja Keravan esikoululaiset sekä Helsingin ja Espoon iltapäiväkerholaiset.

Martti-autolla pitää siis kiirettä, kun vilskettä riittää arkiaamupäivisin ja -iltapäivisin!

 

Aivan uutena on tulossa Leikki-Innovaattorimme Isan pitämä work-shop Kymenlaakson Varhaiskasvattaja 2018 -tapahtumassa Kouvolassa lauantaina 20.1. klo 10-15. Isan osuuden otsikkona on: Leikkien liikkuu, oppii ja kehittyy huomaamatta – Kokeile itse!

Lisätietoa ja liput tapahtumaan löydät täältä.

 

 

Isa on opastamassa myös vantaalaisia varhaiskasvatuksen ammattilaisia Leikkien Liikkumaan -tapahtumassa Myyrmäen Energia-areenalla keskiviikkona 31.1. klo 12-16.

Leikkien Liikkumaan – Vantaan liikkuvat päiväkodit on Vantaan kaupungin liikuntapalveluiden ja varhaiskasvatuksen yhteistyöhanke. Sen tavoitteena on tuoda lisää liikettä vantaalaisten lasten arkipäiviin liikunnalistamalla päiväkotien arjen toimintaa Lisätietoa Vantaan kaupungin Leikkien Liikkumaan -hankkeesta:

www.sivistysvantaa.fi/leikkienliikkumaan

www.leikkienliikkumaan.blogspot.com

 

Lisäksi olemme järjestämässä ensimmäistä kertaa Metsäleikki-päiväleiriä hiihtolomalle!

Vanhemmilla töitä talviloman aikaan eikä lapsilla mitään tekemistä? Keskeisellä sijainnilla päiväsaikaan järjestettävä maksuton päiväleiri koululaisille tulossa! Päivän täydeltä leikkimistä ja puuhastelua metsässä. Lisätietoja leiristä paljastetaan viikolla 3, jolloin aukeaa myös ilmoittautuminen leirille.

Samuli Kilpeläinen – Muistipelikortit, Mäenlasku

 

Perinteisesti meiltä on tulossa myös vuotuinen leikkikirja helmikuun puolella, jossa on tietenkin uusi teema sekä uutena myös valtakunnallisesti vaikuttava yhteistyötaho. Tästäkin kerrotaan lisää lähempänä julkaisua.

 

Pysykäähän kuulolla!

 

18.12.2017 | Leikkivinkit joulunviettoon

0 kommenttia

Vuosi lähenee loppuaan ja vuoden 2017 leikitykset leikittiin viime viikolla. Leikitysten tahti on kiihtynyt viime vuodesta ja tänä vuonna olemme leikittäneet ja liikuttaneet lapsia sekä muita leikkimielisiä yhteensä 378 kertaa!

Kiitos kaikille leikityksiin osallistuneille. Jatkossakin pyrimme kasvattamaan leikitystoimintaamme ja tulevaisuuden visiona on tarjota leikityspalveluitamme valtakunnallisesti. Palvelut-välilehdeltämme löydät lisää tietoa leikityspalveluistamme ja esimerkkejä mihin kaikkiin tapahtumiin leikki sopii ohjelmanumeroksi.

Kirkastaaksemme yhdistyksemme toimintaa ja tavoitteita, jottei olemassa olomme syy huku tuotteiden ja palveluiden vilskeeseen, olemme päättäneet yksinkertaistaa viestintäämme.

Leikkien liikkuu huomaamatta sloganimme rinnalle olemme tiivistäneet yhdistyksellemme moton, joka kiteyttää toiminta-ajatuksemme yhteen lauseeseen:

Perinneleikit ry – Kaikki leikistä

 

Vuoden viimeiset leikitykset on paketissa ja toimistollamme postitetaan viimeisiä kirjoja sekä kalentereita kouluille ja päiväkodeille ennen rauhoittumista joulunajaksi. Martti-auto ajetaan talliin lataamaan akkuja ensi vuotta varten ja pikkuhiljaa muukin väkemme lähtee viettämään joulua läheistensä seuraan.

 

Vielä muutama leikkivinkki joulunviettoon:

 

1 – Tonttupeili

Mikäli jouluksi ei sadakaan lunta ja pulkkamäkeen ei pääse, voi pihalla ja miksei sisälläkin leikkiä esimerkiksi tätä.

 

Piirretään lähtöviiva kymmenen metrin päähän seinästä. Valitaan tonttu, joka asettuu seisomaan kasvot seinää vasten. Muut menevät viivan taakse. Tonttu sanoo esim. “tontun askelia”, laskee hiljaa kymmeneen ja kääntyy nopeasti ympäri. Tontun laskiessa, muut etenevät kohti seinää tontun askelin. Mutta kun tonttu kääntyy, on muiden oltava liikkumatta. Vielä liikkuva joutuu aloittamaan alusta. Se, joka pääsee ensimmäisenä tontun luo, saa olla vuorostaan tonttu ja valita askeleet:

–        Tontun askeleet: Kävele jalkapohjan pituisin askelein

–        Muurahaisen askeleet: niin lyhyet askeleet kuin mahdollista

–        Jättiläisaskeleet: mahdollisimman pitkät askeleet

 

Kuva on vuoden 2013 Ulkoleikit-kalenteristamme

 

2 – Tonttujen Jouluyö (Tip-Tap)

Iloinen leikki joulukuusen ympärillä leikittäväksi.

 

                                                                                             Asetutaan piiriin joulukuusen ympärille

 

Soihdut sammuu, kaikki väki nukkuu, väki nukkuu,              Puhalletaan kuviteltu soihtu sammuksiin

öitten varjoon talon touhu hukkuu, touhu hukkuu.              Silmät kiinni painetaan pää sivulle käsien päälle

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                        Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Tonttujoukko silloin varpahillaan, varpahillaan,                   Hiivitään varpaillaan piirissä,

varovasti hiipii alta sillan, alta sillan.                                   varovasti ympärilleen vilkuillen

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                      Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki, kunnon väki,                     Tarjoillaan vierustoverille leikisti ruokaa

raoistansa sen jo tonttu näki, tonttu näki.                           Käsi otsalla ja kurkitaan edestakaisin sen alta

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                      Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Pöydän päälle veitikkaiset rientää, veitikkaiset,                    Kierretään kierros piirissä

syövät paistia ja juovat lientä, juovat lientä.                        Pysähdytään ja syödään ja juodaan leikisti

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                      Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Herkkua on siinä monenlaista, monenlaista,                       Osoitellaan eri suuntiin monenlaisia herkkuja

kuiske kuuluu miltä ruoka maistaa, ruoka maistaa.              Kuiskutellaan vierustoverille ja maistellaan leikisti

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                      Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Sitten leikitellään kuusen alla, kuusen alla,                          Otetaan toisiaan kädestä kiinni ja pyöritään

kunnes päivä koittaa taivahalla, taivahalla.                          piirissä ensin yhteen suuntaan ja sitten toiseen

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                      Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Kotikoloihinsa alle sillan, alle sillan,                                    Käsi kädessä kiemurrellen huonekalujen välistä

tonttujoukko hiipii varpahillaan, varpahillaan.                     puikkelehditaan toiseen huoneeseen

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                      Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Mikäli laulun sävel on unohtunut, sen löytää Youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=NZYARdjumZ4

 

 

3 – Melkoinen Sardiinipurkki

Rauhallinen leikki, joka sopii mainiosti jouluruokailun jälkeen leikittäväksi.

 

Yksi leikkijöistä menee piiloon muiden pitäessä silmiään kiinni. Etsijät laskevat yhdessä sovittuun lukuun asti ja lähtevät sitten etsimään piilossa olijaa. Leikkijä, joka onnistuu tämän löytämään, menee samaan piiloon. Näin piilossa olijoiden määrä kasvaa. Viimeisestä löytäjästä tulee uudessa leikissä uusi piiloon menijä. Leikki onnistuu parhaiten joko hämärässä tilassa tai ulkona.

 

Kuva on vuoden 2013 Ulkoleikit-kalenteristamme

 

 

Kiitos yhdistyksemme kannattajille, yhteistyötahoille sekä kaikille teille innokkaille leikkijöille kuluneesta vuodesta 2017!

 

Toivotamme jokaiselle rauhaisaa joulunaikaa sekä onnellista Uutta Vuotta 2017!

 

Kuvan lähde: eskipaper.com

13.12.2017 | Lumileikeille kansallinen kulttuuriperintöstatus

0 kommenttia

Yhdessä Tuusulan museoiden sekä Hiihtomuseon kanssa olemme lisänneet lumileikit Elävän perinnön wiki-luetteloon. Löydät sen täältä

Lumilinnat, lumiukot ja lumienkelit edustavat talven ikiaikaisia iloja. Lumella leikkiminen on itsestään selvä osa pohjoista elämänpiiriämme sekä identiteettiämme – itseymmärrystämme – pohjoisena kansana. Lumileikkiperinne voi hyvin, mutta kysymys sen tulevaisuudesta saa vakavoitumaan; se sivuaa paljon puhuttuja ilmaston lämpenemisen ja kestävän kehityksen teemoja. Tuleekohan tänä talvena valkea joulu?

Kuva: Perinneleikit ry:n muistipelikortit

 

Lumileikit voittivat YLE:n äänestyksessä oman kategoriansa, Pelit ja Leikit, Elävän perinnön wiki-luettelosta. Lisätietoa äänestyksestä löydät YLE:n sivuilta.

Tänään keskiviikkona 13.12. Kansallismuseolla juhlittiin Suomen kaikkien aikojen ensimmäistä kansallista elävän perinnön luetteloa. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Museoviraston nimeämänä lumileikit ovat osa sitä! Lumileikeille on siis myönnetty kulttuuriperintöstatus, mikä on upea tunnustus lumitalvelle ja leikkimielelle.

 

 

Lisää aiheesta Museoviraston tiedotteessa: Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 52 kohdetta

 

Kunhan vain saadaan lumi pysymäänkin maassa, niin kaikki sankoin joukoin taiteilemaan lumilinnoja, -ukkoja ja -enkeleitä!

 

Kuva: Perinneleikit ry:n muistipelikortit. Ensimmäisen kerran lumienkeli on esiintynyt vuoden 2010 Ulkoleikit kalenterissamme.

 

26.11.2017 | Lasten Lauantai Syvärannassa: Mikä päivä!

0 kommenttia

Lauantaina koitti viimein koko syksyn kohokohta: Julkaisimme Pikkulotan Leikit-kirjamme Lottamuseolla järjestetyssä Lasten Lauantai-tapahtumassa. Kirjan julkaisuhetken lisäksi päivä piti sisällään paljon muutakin, ja päätimmekin avata teille vähän tämän tapahtumarikkaan päivän vaiheita.

Päivä alkoi kello 12, kun leikittäjämme Isa ja Peppi aloittivat ensimmäisen leikkihetken. Leikkeinä toimivat mitkä muutkaan kuin Pikkulottien leikit: Muun muassa Hiipimiskilpa, Hymyn heitto ja Sanataistelu siivittivät reipasta tuokiota. Hankkeen suojelija, pikkulotta Aira Samulin seurasi leikkiä silmä kovana ja totesikin useamman leikin hänelle kovinkin tutuksi.

Kello 13 koitti tilaisuuden virallinen osuus: Kirjan julkaisu. Toiminnanjohtajamme Johan aloitti omalla puheenvuorollaan, jossa hän kertoi yhteistyön pääajatuksesta mahdollistaa leikkiperinteiden siirtyminen sukupolvelta toiselle Pikkulotan Leikit-kirjan avulla.

Lottamuseon aulatila täyttyi julkaisuhetken koittaessa

Johan jälkeen puhui Aira Samulin, joka valloitti koko yleisön välittömällä läsnäolollaan. Hän kertoi omasta ajastaan pikkulottana, ja raskaistakin kokemuksistaan perheen joutuessa evakkoon kodistaan. Aira kuitenkin korosti, miten merkillinen voima leikkiperinteillä oli tuolloin ja vielä nykypäivänäkin yhteishengen ja ilon luomisessa. Hän onkin oiva esimerkki siitä, miten liikunallinen elämäntapa ja postiivinen, leikkisä asenne toimivat reseptinä onnelliseen ja pitkään ikään!  

 

 

Johan luovutti Airalla kiitoksena valikoidun taulun, sekä tietysti Pikkulotan Leikit-kirjan

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämän jälkeen Lotta Svärd-järjestön toiminnanjohtaja Tarja Björkling-Pakarinen kertoi vielä hankkeen taustoista erityisesti Lottamuseon perinnetyön osalta. Lisäksi hän pohjusti tulevaa hyväntekeväisyyshuutokauppaa kuvaamalla sitä erityisesti Lottasäätiön arvojen mukaiseksi.

Taiteilija Samuli Kilpeläinen kertoi tauluista ennen huutokaupan alkua. ”Tällä on kyllä niin kauniit silmät, tulkaahan katsomaan” totesi juontaja, näyteelijä Tuija Piepponen.

Kirjan kuvitukset olivat kehystetty kauniiksi tauluiksi.

Huutokaupan juonsi näyttelijä Tuija Piepponen, ja tiivis tunnelmainen tauluhuutokauppa päättyi, kun kaikki taulut olivat huudettu. Jännittystä riitti, sillä joitakin tauluista oli tehty etukäteishuutoja!

Lahjoitussekin vastaanotti Hope Ry:n toiminnanjohtaja Evelina Hostila, joka kiitospuheessaan kertoi lyhyesti yhdistyksen toiminnasta ja lahjoituksen tärkeästä ajankohdasta juuri ennen Joulua.

Keräsimme huutokaupalla yhteensä 1650e vähävaraisten ja kriisin kokeneiden kotimaisten lapsiperheiden hyväksi!

Haluamme Perinneleikkien puolesta kiittää kaikkia mukanaolijoita, suojelija Aira Samulinia, leikkijöitä, huutokaupassa mukanaolijoita sekä Pikkulotan Leikit-kirjasta kiinnostuneita! Kiitos lisäksi Lottamuseolla huikeista puitteista ja Lottakanttiinille koko päivän tarjolla olleesta lounas- ja kahvitarjoilusta!

Ja arvon lukijat: Kirja on nyt saatavilla meiltä, Lottamuseon verkkokaupasta, sekä nettikirjakaupoista. Mikäli kirja sopii juuri teidän pukinkonttiinne, saat sen meiltä edulliseen hintaan 19e/kpl. Tilaa omasi osoitteesta myynti@perinneleikit.fi! 

 

 
 

20.11.2017 | Lapsen oikeuksien viikko

0 kommenttia

Leikkisää Lapsen oikeuksien päivää!

Tänä vuonna Lapsen oikeuksien päivää vietetään tänään maanantaina 20.11. ja virallinen teema on yhdenvertaisuus. Teema on laaja ja kattaa alleen runsaasti eri näkökulmia. Tässä postauksessa kerromme ajatuksia meille tärkeästä vinkkelistä.

 

Kuvan lähde: lapsenoikeudet.fi

 

Me Perinneleikeillä olemme sitä mieltä, että leikki on kaikkien etuoikeus – niin lasten kuin aikuistenkin. Lapsille leikki on kuitenkin paljon enemmän kuin hauskanpitoa; se on avain tasapainoiseen kasvuun ja kehitykseen. Leikin lomassa lapsi oppii voittamaan ja häviämään ja käsittelemään ilon ja surun lisäksi suuren skaalan tunteita. Lisäksi leikki tukee lapsen motoristen  ja sosiaalisten taitojen kehitystä. Perinteiset leikit mahdollistavat yhdessä kokemisen ja sparraamisen mielikuvitukseen ja ryhmädynamiikkaan nojaten.

Olemme leikkitapahtumissa huomanneet, miten erilaiset ryhmät tyttöjä, poikia, vanhempia ja nuorempia, muodostavat leikin aikana ainutlaatuisen tunnelman, kuin kuplan ympärilleen. Leikin tuoma yhteishenki ja jaettu maailma on yhdenvertaisuutta kaikessa yksinkertaisuudessaan. Tätä ajatusta pyrimme edistämään niin kirjasillamme kuin leikitystapahtumillakin. On mielestämme tärkeää huomata, että vaikka nyt vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa, ovat loppujen lopuksi jokapäiväiset asiat juuri niitä, jotka tukevat yhdenvertaisuutta. Ja leikkihän kuuluu lapsen jokapäiväiseen maailmaan, eikös vain?

 

Ei suinkaan ole sattumaa, että tälle viikolla sattui myös viikonlopun kestävät Pikkulotan Leikit -kirjan julkaisujuhlat.

Lasten Lauantai -tapahtumassa 25.11. Lottamuseolla, Tuusulan Rantatiellä, juhlistetaan Pikkulotan Leikit -kirjaa klo 12-16 pääasiassa leikkien 1930- ja 40-luvun leikkejä. Kirjan virallinen julkaisuhetki on klo 13, jolloin Perinneleikkien ja Lottamuseon saatesanojen lisäksi kirjan suojelija pikkulotta Aira Samulin lausuu myös muutaman sanan. Tämän jälkeen näyttelijä ja komedienne Tuija Piepponen on meklarin roolissa Pikkulotan Leikit -taulujen huutokaupassa. Tauluista saatavat varat lahjoitetaaan lyhentämättöminä Hope ry:lle, joka järjestää tapahtumassa myös lelukeräyksen, kuin pikkulotat aikanaan. Taiteilija-kuvittaja Samuli Kilpeläinen on myös tavattavissa tapahtumassa. Tauluihin voi tutustua etukäteen Lottamuseolla ja myös ennakkotarjouksia on mahdollista lähettää Lottamuseon johtajalle Saija Ylitalolle sähköpostitse: saija.ylitalo@lottamuseo.fi

 

Huutokaupan yleiset ehdot

 

Sunnuntaina 26.11. juhlia jatketaan Espoon Tapiolassa Suomen Lelumuseo Hevosenkengän tiloissa, Näyttelykeskus WeeGeen 1940-luvun teemaisilla joulumarkkinoilla klo 11-17. Niin ikään Lelumuseolla juhlitaan leikkien Pikkulotan Leikit -kirjan leikkejä ja myös Hope ry:n lelukeräys järjestetään. Pikkulotista on myös erityisnäyttely, jonka yhteydessä Lottaperinneliiton jäsen on kertomassa lisää pikkulotista ja heidän toiminnasta.

 

Yhdenvertaista Lapsen oikeuksien viikkoa kaikille! 🙂

14.11.2017 | Pikkulottien jalanjäljissä

0 kommenttia

Meillä on ollut tekeillä erittäin mielenkiintoinen projekti, josta vihdoin ja viimein pääsemme kertomaan teille! Lauantaina 25.11. julkaisemme yhteistyössä Lottamuseon kanssa 1930- ja 40-luvun leikkejä sisältävän kirjan Pikkulotan Leikit.

 

Samuli Kilpeläinen, Linnan Valtias – vesiväritekniikalla Pikkulotan Leikit -kirjan kuvitukseksi syksyllä 2017

 

Meille ajatus yhteistyöstä tuli hieman varkain, kun kampanjahenkilömme oli yhteydessä Lotta Svärd -järjestöön. He pitivät yhdistyksemme tavoitteista ja toiminnasta ja keskustelu johtikin pian pikkulottatoimintaan. Päätimmekin hetimmiten perehtyä asiaan tarkemmin. 

Moni tietää pikkulottaperinteeseen kuuluneen muun muassa lottien avustamisen muonitus- ja sairaanhoitotehtävissä sotien aikana. Vähemmän olemme kuitenkin kuulleet pikkulottien hieman epävirallisimmista tehtävistä. Pikkulotathan olivat 8-16- vuotiaita lapsia ja näin ollen heidän päivänsä sisälsivät myös leikkiä. Leikkiohjeita levitettiin aikanaan Pikkulotta- ja Lottatyttö-julkaisujen muodossa. Kävimme tutustumassa julkaisuihin ja löysimme niistä leikkejä joka lähtöön; oli tuttuja ja unohdettuja, vauhdikkaita, opettavaisia sekä mielikuvituksellisia leikkejä. Siis juuri niitä yhteisleikkejä, joita kaipaamme leikkikentille ja kotipihoihin arjen keskelle.

 

Samuli Kilpeläinen, Aarteen Etsintä – vesiväritekniikalla Pikkulotan Leikit -kirjan kuvitukseksi syksyllä 2017

 

Lisäksi haastattelimme pikkulottia. Totesimme, että he olivat monella tapaa aikansa leikkilähettiläitä, jotka erityisesti kotirintamalla leikittivät, järjestivät iltamia ja muun muassa keräsivät leluja ajatuksena, että jokainen saisi kokea leikin tuoman ilon.

Yhteistyömme tuloksena syntyi siis Pikkulotan Leikit -kirja, jonka tavoitteena on tuoda maamme alkuhistorian leikkiperinteitä takaisin pihapiireihin. Kirja sisältää 19 leikkiä alkuperäisellä kieliasulla ja ajan henkeä heijastavilla kuvituksilla. Yhteistuumin koimme maamme 100-vuotisjuhlavuoden olevan mitä parhain hetki koota nämä kansallisaarteet yksiin kansiin kaikkien saataville.

 

Samuli Kilpeläinen, Kuva-arvoitus – vesiväritekniikalla Pikkulotan Leikit -kirjan kuvitukseksi syksyllä 2017

 

Taiteilijanamme, myös kirjan kuvituksista vastaavan Samuli Kilpeläisen tekemät piirrokset kehystetään ja ne huutokaupataan kirjan julkaisutilaisuudessa. Huutokaupan tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä Hope ry:lle. Hope ry valikoitui lahjoitettavaksi tahoksi toiminnansa konkreettisuuden tähden: he auttavat vähävaraisia ja kriisin kokeneita lapsiperheitä maanlaajuisesti järjestämällä esimerkiksi vaate- ja lelukeräyksiä. Aivan kuin pikkulotat aikanaan!

 

Kirjan virallinen julkaisutilaisuus pidetään Lottamuseolla, Tuusulassa lauantaina 25.11. klo 13.

Lisätietoa tästä kaikille avoimesta, koko perheelle suunnatusta julkaisutapahtumasta:

Facebook-tapahtuma: Lasten Lauantai 25.11.

 

Kirjan julkaisua juhlitaan lauantain lisäksi sunnuntaina 26.11. Tapiolassa WeeGeen joulumarkkinoilla Suomen Lelumuseo Hevosenkengän tiloissa:

Facebook-tapahtuma: Pikkulotan Leikit WeeGeen joulutapahtumassa 26.11.

 

Olemme lisäksi lisänneet tietoa kirjasta tuotteet-välilehdellemme:

www.perinneleikit.fi/Pikkulotan-leikit

 

Malttakaa pysyä kuulolla, sillä kirja tulee pian saataville myös kaikille halukkaille niin meiltä, Lottamuseolta kuin hyvinvarustelluista nettikirjakaupoistakin!

 

9.11.2017 | Valokeilassa: isit!

0 kommenttia

Sunnuntaina juhlitaan isiä niin kuin joka vuosi, mutta mistä se on alkanut?

Isänpäivää on vietetty Suomessa virallisesti vuodesta 1987. Perinne on rantautunut Eurooppaan Yhdysvalloista, jossa se syntyi vastapainoksi jo aiemmin syntyneen äitienpäivän rinnalle. Kauppiaiden tuomana sen ajankohdaksi määriteltiin juuri marraskuun toinen sunnuntai: kaupankäynnin hiljaisin aika ennen joulusesonkia. Vaikkakin isänpäivän juuret ovat alkujaan näinkin kaupalliset, on se perinteenä meille suomalaisille paljon muuta.

kuvan lähde: studio55.fi

 

Isänpäivänä kyläillään, huomioidaan, muistetaan ja hemmotellaan isiä ja isoisiä. Se on perheen yhteistä laatuaikaa ja pieniä tekoja. On selvää, että aina emme pääse olemaan fyysisesti läsnä isän kanssa ja tällöin kortti, puhelu tai tekstiviesti tuo isälle hyvää mieltä. Mikäli kuitenkin saat viettää päivää isän tai isoisän kanssa, on meillä siihen muutama vinkki:

  • Aika on paras lahja: Nauttikaa perheen yhteinen pitkä ja rauhallinen aamiainen, pelatkaa lautapeliä, kokatkaa yhdessä. Milloin viimeksi olet leiponut koko perheen voimin ilman kiirettä?
  • Itsetehty on aina uniikkia: askartele isälle onnittelukortti! Lukeeko isä? Itsetehty kirjanmerkki muistuttaa antajastaan aina, kun isä syventyy lukemaan.
  • Mikä on isän lempileikki, pitääkö hän vauhdista vai sanavisailusta? Valitkaa juuri omalle isälle sopiva yhteisleikki, ja viettäkää hauska yhteisleikkihetki! Voi olla, että viime kerrasta on hänen kohdallaan vierähtänyt jo tovi!

Kaiken kaikkiaan on tärkeintä, että muistamme juuri omalla tavallamme elämämme tärkeitä isähahmoja. Isänpäivä on oiva hetki poiketa arjesta ja osoittaa, kuinka paljon läheisemme meille merkitsee.

 

Oikein ihanaa, rakkaudentäyteistä Isänpäivää kaikille isille, erityisesti yhdistyksemme toiminnanjohtajalle Johanille!

 

Kuvassa yhdistyksemme perustaja Johan, joka vuonna 2009, pian isäksi tultuaan, huomasi leikin muuttuneen roolin. Näin hän perusti yhdistyksen säilyttääkseen ja levittääkseen perinteistä leikkiä myös teknologian parissa kasvaville sukupolville! 

 

 

25.10.2017 | Yhtenä iltana aikuiset lapsia ois…

0 kommenttia

Loppusyksy on pikkujoulujen ja työhyvinvointipäivien kulta-aikaa. Monelle joulun fiilistely glögin ja pipareiden muodossa tökkii, kun taas toinen hyräilee joululauluja jo lokakuun alusta saakka. Olet sitten jompaa kumpaa tyyppiä taikka niiden väliltä, rakastat varmasti kokoontua pimenevinä syysiltoina niin ystävien kuin työyhteisön kanssa.

On aina osallistujille mukavaa, mikäli juhliin on suunniteltu jotain ohjelmaa tai yhteistä puuhaa. Etenkin, jos kyseessä on isommat juhlat tai vieraat ovat toisilleen hieman tuntemattomampia. Ohjelmanumerot ja puuhastelu toimii usein jäänsärkijän tavoin – vielä pohjatonta boolimaljaakin tehokkaammin.

Pikkujoulujuhlat ovat aikuisillekin luontaisin konteksti heittäytyä leikkisälle tuulelle – johan suosituimmat joululaulutkin ovat sellaisia. Ja vaikka pikkujouluissa soisikin joululaulujen sijasta diskopoppi, ovat ne tilaisuuksia, joihin leikkimieliset tehtävät ja leikit sopivat kuin tähti kuusen latvaan.

Vaikka me Perinneleikeillä keskitymme erityisesti lasten ja perheiden leikkeihin, ohjaamme ja leikitämme aika ajoin myös aikuisia muun muassa työhyvinvointipäivillä ja yritystapahtumissa.

 

Mikäli ajattelet leikkimielistä puuhaa aikuisten bileisiin, kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

Ajoitus & Arvotus:

Mieti jo etukäteen milloin ihmiset ovat paikalla ja miten heidän huomionsa kiinnittyy helpoiten ohjelmaan?

Valitse leikit huolella!

Ihmisillä on juhlavaatteet emmekä tahdo kenenkään hikoilevan puvussaan tai sotkevan vaivalla tekemäänsä kampausta.

 

Ohessa Leikki-innovaattorimme parhaat leikkitärpit aikuisten juhliin (löydät ohjeet sisäleikit-välilehdeltä!)

1) Nimivisailu

Kuka tunnistaa julkkikset, poliitikot, urheilijat, historialliset henkilöt, asiakkaat, työntekijät, satuhahmot… Kilpailun voittajalle kannattaa luvata mainetta, kunniaa ja jokin yllätyspalkinto.

 

2) Junantarkastaja

Kuka istui missä ja minne kukin oli menossa. Junantarkastajan työ ei olekaan niin helppoa. Entä, jos yksi pari vaihtaa keskenään ainoastaan paikkaa ja toinen matkustuskohdetta? HuhHuh!

3)  Peili

Vanhalla klassikolla on aina mukava verestää muistoja. Aikuiset ovat toisinaan kovia tekemään ”salamapeilejä”. Muistakaa, että leikki on kivaa niin kauan kuin yhteisesti sovittuja sääntöjä noudatetaan.

4) Numeroleikki

kuinka pitkälle päästään kaikki yhdessä, tai mikä joukkue pääsee pisimmälle. Kenties voittajajoukkueelle jokin palkinto. Silmien kiinni pitäminen luo lisäjännitystä.

5) Ihminen ihmiseen

Leikin luonne on leikkijöistä itsestään kiinni. Ohje, ”nenä kantapäähän” on huomattavasti haastavampi kuin ”ranne rystysiin”.

Toimiston väki intoutui näyttämään esimerkkiä.

 

Mikäli vinkeistä huolimatta tuntuu, että haluat ammattimaista otetta, ole rohkeasti ja pian yhteydessä meihin. Jaamme mielellämme vinkkejä, tuotamme ohjelmasuosituksia sekä tulemme juhlapaikalle Uudenmaan alueella takaamaan tapahtumasi ikimuistoisuuden!

 

Seuraavan mietelauseen siivittäminä toivotamme kaikille leikkisää pikkujoulukautta!

”Emme lopeta leikkimistä sen johdosta, että vanhenemme – vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen.”

Herbert Spencer

 

Uutiset: