Leikkiblogi

25.6.2018 | Kesä etenee, leikit jatkuu

0 kommenttia

Kesä on edennyt jo pitkälle. Olemme saaneet nauttia ennätyksellisen lämpimästä Toukokuusta sekä juhannusjuhlista. Perinneleikit ry on koulujen loputtua ollut mukana monessa. Olemme kiertäneet Helsingin leikkipuistoja, käyneet palvelutaloilla, MLL perhekahvila-tapahtumassa sekä järjestäneet kaksi viikon mittaista Luontoleikkileiriä Harakan saaressa, Kaivopuiston edustalla.  

Tämän kesän kierrämme Helsingin leikkipuistoja nimikkeellä ”Oikea Leikkikiertue”. Leikityksiä on tähän mennessä kertynyt 12 kappaletta ja innokkaita leikkijöitä on riittänyt. Tervetuloa mukaan leikkimään erilaisia, sekä tuttuja että uusia leikkejä ja tutustumaan oikeaan leikkiautoomme Marttaan.  

 

 

LUONTOLEIKKILEIRIT 2018

Perinneleikkien Luontoleikkileirit olivat menestys. Leiriläiset pääsivät nauttimaan Harakan saaren luonnosta, jännittävistä sekä lautta- että venematkoista, uusista leikeistä, hyvästä ruoasta, ulkoilmasta, linnunpoikasten pelastusoperaatioista ja vaikka mistä! Koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, alla kokoelma leirikuvia.

 

 

ILTALEHDEN JUHANNUSJULKAISU

Leikki-innovaattorina sain myös ilokseni kertoa yhdessä leikkimisen tärkeydestä Iltalehden toimittajalle ennen juhannusta. Käy lukemassa juttu, joka julkaistiin Iltalehden juhannusjulkaisussa ja löytyy edelleen verkosta

 https://www.iltalehti.fi/perheartikkelit/201806142201013474_pt.shtml

Mukavaa kesän jatkoa 🙂 

Leikkisin terveisin: Leikki-innovaattori-Isa

 

 

 

 

 

28.5.2018 | Leikittäjän päiväkirja

0 kommenttia
 

Moi, olen leikitäjä Peppi ja Martta -auton kuski. Harmikseni viime viikko oli viimeinen leikitysviikkoni Perinneleikeillä, mutta ajattelin kertoa teille mitä me leikittäjät puuhataan. Minulta on usein kysytty leikitäänkö me oikeasti koko päivä? No nyt se selviää!

 

Maanantai
Viikko alkoi klo 8 herätyksellä ja kahdella leikityksellä Helsingin alueella. Huristelin ensin Itä-Helsinkiin eskareiden luokse. Heidän kanssa leikin Peikkoa, Noidan Kattilaa ja Krokotiilin ruokavaliota. Yritin opettaa heille uusia leikkejä, kun Martti –auto oli käynyt heidän luona syksyllä. Vaikka oli todella kuuma, lapset jaksoivat juosta hyvin ja olivat innoissaan uusista leikeistä, vaikka Krokotiilin ruokavalio oli heille jo tuttu. Heidän omat ohjaajansa kertoivat että syksyllä opitut leikit ovat olleet kovassa käytössä, mikä tietenkin ilahduttaa meitä leikittäjiä. Jossain kohtaa leikitystä lapset pääsevät aina tutustumaan oikeaan leikki-autoomme Marttaan. Se näyttää yleensä olevan leikityksen kohokohta lapsille, kun nappeja ja tööttiä pääsee painamaan.

Aamun leikityksen jälkeen, menin toimistolle, jossa vuorossa oli soittelua. Työhöni kuuluu myös leikityspaikkoihin soittaminen etukäteen, jotta minun ei tarvitse yllättyä lapsien määrästä tai mihin Martta –auton saa laitaa. Lounaan jälkeen käänsin Martan nokan kohti iltapäiväleikitystä, jossa oli koululaisia odottamassa. Yleensä näissä Maanantai iltapäivän leikityksissä ei ole montaa osallistujaa. Tämäkään ei ollut poikkeus, mutta meillä oli silti hauskaa Naapurit –leikin, Krokotiilin ruokavalion ja Ritarihipan merkeissä. Tämä porukka olisi vain halunnut jatkaa Naapureita koko ajan, mutta kiinnostusta riitti hienosti myös muihin leikkeihin. Martallekin jäi kuitenkin aikaa, joten tutustuimme siihen leikkien jälkeen.
Päivä jatkui vielä iltaleikityksellä Espoon Kilossa. Ohjasin heille Mustekalan, Ritarihipan, Hernepussihipan ja Hura Huran. Kaikilla näytti olevan kivaa ja myös muutama aikuinen innostui leikkimään. Leikimme koko ajan, mutta Marttaan pääsi tutustumaan MLL:n ohjaajan valvovan silmän alla. Leikkiessä, eräs pikku-tyttö tuli kysymään että olenko ollut hänen koululla leikkimässä? No olinhan minä ja olin menossa vielä uudestaan samalla viikolla! Sama tyttö tuli sitten moikkaamaan torstain iltapäiväleikityksessä. Maanantai oli siis pitkä ja ennen kaikkea kiva leikityspäivä. 

Krokotiilin ruokavalio oli jälleen monen lapsen lempileikki

Tiistai
Tiistaisin vuorossa on yleensä leikitykset Keravalla ja Espoossa, joten aamulla hurautin Keravalle. Paikalle tullessani esikoululaisia ei näkynyt missään.  Päiväkodin henkilökunta oli edellisviikon soitostani huolimatta unohtanut yhteisen leikkihetkemme ja eskarit olivat harmikseni jo ennättäneet lähteä läheiseen kirjastoon. Leikityksen peruuntuminen luonnollisesti harmitti, mutta vahinkoja sattuu. Keravalta suuntasin toimistolle, jossa suunnittelin viikonlopputapahtumien ohjelmaa leikki-innovaattorimme Isan kanssa.

Espoon iltapäiväleikitykseen meitä lähti kaksi leikittäjää. Vauhtia riitti, koska leikkijöitä oli noin 50 kappaletta. Ensin leikimme Poliisia ja Rosvoa kaikki yhdessä, jonka jälkeen jaoimme porukan kahteen osaan. Minun kanssani leikittiin Jäätelömestaria ja tutustuttiin Marttaan. Hämmästys olikin aika suuri, kun lapset huomasivat, että paikalla olikin tutun Martti-auton sijaan Martta. Selitin, että Martti on muualle leikkimässä, ja pyysi Martan apuun. Lapset hyväksyivät syyn Martti- auton poissaoloon ja tutkivat Marttaa innokkaasti.

Keskiviikko
Minulla oli vapaapäivä ja leikki-innovaattorimme Isa kiersi Martin kanssa leikittämässä Helsingissä.

Torstai
Jälleen hurautin Keravalle esikoululaisia leikittämään. Leikimme läheisellä hiekkakentällä auringon alla.  Onneksi lapset olivat ottaneet juomapullot mukaan. Juoksuleikkeinämme olivat Mustekala, Noidan Kattila sekä Naapurit. Vauhtia riitti juoksuleikkeissä, joten rauhoituimme lopuksi Peilin merkeissä ennen Marttaan tutustumista.
Ennen iltapäivän leikitystä Espoossa käväisin taas toimistolla nappaamassa toisen leikittäjän matkaan. Suuri joukko innokkaita lapsia oli meitä vastassa ja tällä kertaa valitsimme yhteisleikiksi Peikkoleikin, jonka jälkeen leikittiin kahdessa porukassa kivi-sakset-paperi hippaa sekä ritarihippaa.
Perjantai
Perjantaiaamuna suuntasin jälleen Keravalle. Paikan päällä minua oli vastassa 60 esikoululaista, joka on auttamatta ihan liian suuri määrä yhdelle leikittäjälle. Lopuksi leikkimässä oli 30 lasta, kuten alustavasti oli sovittu. Leikkihetki aloitettiin peikkoleikillä, josta tuli välittömästi lasten suosikki.
Aamun leikityksestä matkani jatkui kohti Tuusulan Lotta Museota, jossa juhlittiin kansainvälistä museopäivää. Perinneleikit ry on tehnyt museon kanssa paljon yhteistyötä, joten sekä paikka että ihmiset olivat minulle ennestään tuttuja. Museolla leikittiin Väriä, Peiliä, Krokotiilin ruokavaliota, sekä Banaani- että Ritarihippaa. Etenkin ritarihippa oli leikkijöiden mieleen. Eräs pikkupoika olikin todella etevä tässä leikissä ja hän kehitti hieman yllättävän, mutta todella tehokkaan väsytys –taktiikan, jossa hän yritti saada vastustajan pään pyörälle ja sitten iskeä sopivalla hetkellä.

Lauantai
Kesän tullessa alkavat myös viikonlopputyöt eri tapahtumien merkeissä. Nyt vuorossa oli Minimaraton. Martta oli paikalla jo klo 7.30 ja leikit alkoivat pikku hiljaa juoksijoiden lipuessa paikalle. Välillä suunnitellut leikit vaihtuvat lennossa, kun tapahtuman luonne ja ympäristö selviää vasta paikan päällä. Kehittelimme siis toisen leikittäjän kanssa noppa –leikin, jossa nopan heiton jälkeen sai jonkun liikkeen tehtäväksi esim. sammakkohyppy tai karhunkävely. Tosin aivan pienimmistä on myös hurjan kivaa vain heittää noppaa. Vaikka tapahtuma oli lapsille suunnattu, myös vanhemmat innostuivat leikkimään.

Sunnuntai

Viikko huipentui kahteen tapahtumaan Helsingissä. Ensimmäisenä oli MLL tapahtuma Konalassa, jossa leikittiin maa-mari-laivaa, pesän ryöstöä, lastenhoitajaa sekä Hura-hura häitä josta varsinkin aikuiset innostuivat ja alkoivat muistelemaan omaa lapsuuttaan. Konalasta suuntasimme Kallio Kukkii –tapahtumaan jossa
meillä oli sirkusteemainen leikkipiste sirkus Magetan kanssa.

Kallio Kukkii 2018

 

 

Yhteenvetona sanottakoon, että kyllä me leikittäjät aika lailla vaan leikitään koko päivä. Ja jos ei leikitä, niin joko ajetaan oikeilla leikkiautoilla tai suunnitellaan leikitystapahtumia.
Aurinkoista ja leikin täyteistä kesää kaikille!

Minä suuntaan nyt maailmalle, ensin USA ja sitten Englanti 🙂 

7.5.2018 | Tilaa ja aikaa leikille

0 kommenttia

Kansallinen Leikkipäivä tulee taas lauantaina 12.5.2018!

Leikkihetken tai -tapahtuman ei silti tarvitse osua juuri tuolle nimetylle päivälle. Meille Perinneleikeillä leikki kuuluu jokapäiväiseen toimintaan, mutta Kansallisena Leikkipäivänä on tarkoitus saada koko Suomi leikkimään ja viettämään aikaa yhdessä.

Leikkipäivänä voi kuka vaan järjestää pienen leikkihetken kavereiden kanssa, taukoleikin työporukalla, leikkipisteen kevättalkoisiin tai vieläkin suuremman leikin ympärille rakennetun tapahtuman. Toivottavaa on, että niin pienet kuin suuretkin ja avoimet tai suljetut tapahtumat tai hetkiset tallennettaisiin Leikkipäivä-sivustolle, jotta Leikkipäivän kasvua päästään seuraamaan ja halukkaat voivat etsiä itselleen sopivia leikkitapahtumia. Tapahtumat voi ilmoittaa mukaan Leikkipäivään täällä.

Leikkipäivä-perinteen aloitti vuonna 2012 Mira Jääskeläinen tavoitteenaan aktivoida aikuisia järjestämään leikillistä ohjelmaa lapsille. Sittemmin mukaan ovat lähteneet Ensi- ja turvakotien liitto, Suomen Punainen Risti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Perinneleikit ry sekä monet muut toimijat, jotka löydät listattuna täältä.

Lasten Espoo

https://www.facebook.com/events/190532231705051/

Tule kanssamme leikkimään Sellon kirjaston tiloihin! Vartin mittaisia leikkituokioita järjestetään puolen tunnin välein kello 10.30 alkaen. Käväisemme myös Sellon päälavalla viihdyttämässä kaikkia leikkimielisiä kello 12.30.  

 

Lastentapahtuma HUPS 

http://www.suomenliikuttava.com/lastentapahtuma-hups/

Leikkimään pääsee myös Espoon Esport Areenalla kello 10-15. Liikuttava Lastentapahtuma Hups viettää 15-vuotis synttäreitä, ja Perinneleikit on kutsuttu mukaan. Tervetuloa leikkimään ja liikkumaan.

 

Äitienpäivä

Sunnuntaina 13.5 muistetaan äitiä. Aamiaisella voi vaikka leikkiä Laiva on lastattu äitiin liittyvillä asioilla. Ihanaa äitienpäivää kaikille. 

20.4.2018 | Pikkulotan leikit yhdistävät sukupolvia

0 kommenttia

Kerroimmekin aiemmassa kirjoituksessa, kuinka Karjalasta kotoisin oleva pikkulottana toiminut Hilkka Packalén kävi Lottamuseolla kertomassaan lapsuudestaan tutuista leikeistä tämän päivän koululaisille. Aivan ihana liki 90-vuotias Hilkka sai koululaiset leikkimään 1930-luvun suosituimpia leikkejä avoimin mielin, ennakkoluulottomasti ja innokkaina. 

Leikki ei katso ikää, aikaa tai paikkaa. Koululaiset leikkivät pikkulottien leikkejä yhtä innokkaasti kuin nykypäivän suosituimpia leikkejä.

Päivän tunnelmiin pääset tutustumaan myös videon muodossa: https://www.youtube.com/watch?v=v5hZlsWhL80

 

Kansallista veteraanipäivää vietetään 27.4., jolloin päättyi Lapin sota ja Suomen osalta myös toinen maailmansota vuonna 1945. Päivän tarkoituksena on lisätä etenkin nuorempien sukupolvien keskuudessa tietämystä veteraani-ikäluokkien tekemästä työstä Suomen hyväksi.

Näin siis kansallisen veteraanipäivän lähestyessä haluamme yhdessä Lottamuseon kanssa nostaa esille leikkiperinteen merkityksen sukupolvia yhdistävänä tekijänä. Perinteen ja kulttuurin siirtäminen sukupolvelta toiselle luo ymmärrystä ja yhteenkuuluvuutta. Veteraanisukupolvelle rakkaat leikit siirtyivät aikoinaan pikkulottien keskuuteen.

Pikkulottien suosituimmat leikit on nyt koottu Pikkulotan leikit -kirjaksi, jotta ne ovat saatavilla myös tuleville sukupolville. Kirjan leikkiohjeet on julkaistu aiemmin 1930-luvulla Pikkulotta-lehdissä.

 

 

Pikkulotan leikit -kirjan välityksellä haluamme tuoda kansallisen veteraanipäivän lähestyessä nykypäivän kotien ja koulujen pihapiireihin nostalgisia leikkejä, jotka ovat tuttuja niin veteraanisukupolvelle kuin 1930-luvun lapsillekin.

Kansallisen veteraanipäivän kunniaksi Pikkulotan leikit -kirjan hinta on alennettu 21.4.-27.4. välisen ajan
10€/kpl

Myös äitienpäivä 13.5. on aivan nurkan takana. Muista siis äitiä tai isoäitiä Pikkulotan leikit -kirjalla!

Pikkulotan leikit -kirjaa voi tilata sähköpostitse myynti@perinneleikit.fi

Kirja on saatavilla myös Lottamuseon verkkokaupasta: 

http://www.lottamuseo.fi/museokauppa/tuote/pikkulotan-leikkikirja/ 

 

12.4.2018 | Pikkulottien leikit kiinnostavat nykypäivän lapsia

0 kommenttia

Syksyllä Pikkulotan leikit -kirjaa tehdessä haastattelimme pikkulottia saadaksemme paremman kuvan heidän tehtävistään, rooleistaan, elämistään ja tietenkin leikeistä. Näin kevään korvalla, kansallisen veteraanipäivän lähestyessä haluamme yhdessä Lottamuseon kanssa nostaa esille leikkiperinteen merkityksen. Veteraanisukupolvelle rakkaat leikit siirtyivät aikoinaan pikkulottien keskuuteen ja nyt ne on koottu Pikkulotan leikit -kirjaan, jotta ne on saatavilla myös tuleville sukupolville. Leikkiperinne yhdistää sukupolvia, sillä perinteen siirtäminen sukupolvelta toiselle luo ymmärrystä ja yhteenkuuluvuutta. 

Suunnitellessamme keväistä kohtaamista Pikkulotan leikit -kirjan tiimoilta pikkulotan ja lapsien kesken Lottamuseolla otimme yhteyttä yhteen haastatelluista pikkulotista, Hilkka Packaléniin. Hilkka oli hyvin innoissaan suunnittelemastamme tapahtumasta ja alkoikin jo puhelun aikana visioimaan mitä kaikkea hän kertoisi.

 

 

Maskottiautomme Martti, Leikki-innovaattorimme Isa ja pikkulotta Hilkka saapuivat maaliskuisena aamuna Lottamuseolle valmistelemaan tapahtumaa ja Hilkalla olikin korillinen rekvisiittaa mukana. Tapahtumaan oli kutsutttu 3-6-luokkalaisia oppimaan pikkulotan elämästä ja leikeistä sekä tietenkin leikkimään.

 

 

Lapsia oli niin paljon, että heidät jaettiin kahteen ryhmään. Hilkan pisteellä lapset kuuntelivat ja oppivat Hilkan lapsuudesta, pikkulottatoiminnasta sekä Hilkan lapsuuden leikeistä. Rekvisiittana Hilkalla oli mukana muun muassa virpomisvitsa demonstroimaan miten hänen nuoruudessa virvottiin sekä valkoinen pehmolammas Maijalla oli karitsa -leikkiä varten ja paljon muuta.

 

 

Toinen piste oli Isan vetämä leikki-piste. Leikeiksi oli valikoitunut muun muassa Junantarkastaja, Yhdyssanataistelu ja Hymyn heitto. Lapset olivat erittäin taitavia junantarkastajia; kaikki paikkaa vaihtaneet saatiin joka kierroksella kiinni. Myös hymyn heitto sujui mallikkaasti ja hyvänä neuvona perusilmeen pitämiselle onkin hampaiden yhteen pureminen. Yhdyssanataistelusta innostuivat myös opettajat. Isan suosikki lasten muodostamista sanaketjuista oli tuulivoima-voimamies-miesnäyttelijä-näyttelijäkoulu-koulupäivä.

 

 

Sekä Isa että Hilkka olivat aivan ihmeissään siitä miten avomielisiä, ennakkoluulottomia sekä innokkaita oppilaat olivat. Ihana päivä!

 

 

Päivän tunnelmiin pääset tutustumaan myös Youtubesta löytyvän Pikkulotan leikit -videon kautta.

 

4.4.2018 | 9 vuotta leikin asialla

0 kommenttia

Viikonloppuna on juhlan paikka sillä yhdistyksemme täyttää yhdeksän vuotta!

 

Taipaleemme alkoi leikkien tutkimisella, keräämisellä ja säilyttämisellä tuotteisiin, joita välitettiin lapsille käyttöön tekemään perinteiset leikit tutuksi tietokoneiden ja muiden älylaitteiden vallatessa enemmän ja enemmän lasten vapaa-aikaa. Ajatuksena oli myös iskeä leikkikulttuurin vähenemisen kipupisteeseen eli kouluun siirtymiseen. Päiväkodissa lasten päivät täyttyvät leikistä, mutta koulussa ollaan oppimassa ja leikin osuus lapsen päivästä on huomattavasti pienempi. Tästä ajatuksesta alkoi perinteinen syksyinen kirjatoimitus uusille aloittaville ekaluokkalaisille. Jospa kirjat innostaisivat lapsia sekä vanhempia leikkimään ja liikkumaan enemmän.

 

Kuvassa leikitään Krokotiilin ruokavalio -leikkiä.

 

Tuotteisiin olemme keränneet leikkejä aina erilaisilla teemoilla ja vuosittain julkaisemmekin aina uuden kirjasen sekä vuosikalenterin. Tähän päivään mennessä olemme julkaisseet yhteensä yhdeksän kirjasta, joista yksi on ruotsinkielinen, yhdeksän kalenteria, kaksi flaijeria, muistipelin sekä isommat tuotoksemme Eläköön leikki! ja Pikkulotan leikit.

Viimeisimpänä tuotteina olemme julkaisseet Sirkusleikkikalenterin vuodelle 2018 sekä Leikitään yhdessä -kirjasen, jota mukana tekemässä oli Suomen Vanhempainliitto.

 

 

Käytännön leikitykset starttasivat yhteistyöstä Helsingin kaupungin Leikkipuistotoiminnan kanssa ja ensimmäinen Martti on Tour -leikityskiertue järjestettiin kesällä 2014.

Nykyään Martti ja Martta -autot kiertävät esikoulu- ja iltapäiväkerhoryhmiä, leikkipuistoja, syntymäpäiviä, työhyvinvointipäiviä, yritysjuhlia sekä avoimia tapahtumia, kuten markkinoita, festivaaleja ja urheilutapahtumia. Vuonna 2017 leikityksiä kertyi hurjat 378 kappaletta!

 

 

Uutuutena leikitystoiminnassamme ovat leirit, joista ensimmäiset ikiomat Luontoleikkileirit järjestetään kesäkuussa kaksin kappalein; 4-8.6.2018 sekä 11-15.6.2018.

Vielä on pari päivää aikaa ilmoittaa lapsi mukaan leirille alennettuun hintaan 50€/lapsi! 

Tarjous on voimassa synttäreihimme saakka, 7.4.2018. Ilmoittautumiset sähköpostitse essi@perinneleikit.fi

(normaalihinta 70€/lapsi)

 

28.3.2018 | 5 leikkivinkkiä pääsiäiseen

0 kommenttia

Pääsiäinen on ihanaa aikaa!

Pidemmät vapaat, jolloin voi viettää aikaa läheisten kanssa. Luonnossa ja säässä alkaa olla jo kevään tuntua. Vaikka ulkona ei vielä paljoa viherräkään, niin rairuoho tuo jo mieleen kesäisen nurmikon. Hyvää ruokaa ja paljon suussa sulavia suklaa munia.

Haluammekin toivottaa kaikille kiireetöntä ja aurinkoista pääsiäistä seuraavien pääsiäisleikkivinkkien myötä!

 

1 – Munien koristelu pääsiäismuniksi

Tästä on hyvä aloittaa, koska munia tarvitaan lähes kaikissa seuraavista leikeistä. Munien koristelu on paitsi hauskaa yhdessä tekemistä, ne myös koristavat kauniisti pääsiäispöytää.

Osta siis reilusti kananmunia. Valkoisia munia on helpompi koristella. Keitä munat kovaksi ja jäähdytä kunnolla ennen koristelua.

Perinteisesti munia on koristeltu vesivärein, tussein tai tarroin.

Kotilieden sivuilta löytyy kattavan kahdenkymmenen kohdan koristeluvinkit, mikäli perinteiset tyylit eivät riitä. Löydät artikkelin täältä.

 

2 – Pääsiäismunien etsintä

Pääsiäismunien piilottelu ja niiden etsintä ovat hauskaa puuhaa koko perheelle. Pääsiäismunien etsintä on vanha perinne monessa maassa. Meidän vinkkimme etsimiseen on, että yksi leikkijöistä piilottaa pääsiäismunan, jonka toinen etsii ja loput seuraavat etsintäoperaatiota. Etsinnässä munan piilottanut leikkijä ohjailee etsijää sanoilla lämpenee, kuumenee, polttaa, viilenee, kylmää tai jääkylmää. Kun etsijä löytää pääsiäismunansa, on seuraavien vuoro. On tärkeää, että kaikki saavat sekä piilottaa että etsiä pääsiäismunia.

Kuvan lähde rochesterymca.org

 

3 – Vieritys

Kun pääsiäismunia on tehty reilusti, on myös hauska kokeilla kenen muna pääsee pisimmälle. Munia voi vierittää vaikka läheisessä mäessä, loivassa tai jyrkemmässäkin. Muistathan, että munien tulee olla keitettyjä!

Vierityksessä voidaan kisata perinteiseen tyyliin kenen muna päätyy pisimmälle tai lisätä siihen lisäehdon kenen muna pysyy ehjimpänä ja pääsee pitkälle.

 

4 – Litskaus

Pääsiäismunien litskaaminen voi olla useille uusi leikki.

Leikkiin voi osallistua leikkijöitä parista vaikka kymmeniin. Jokainen leikkijä valitsee itselleen yhden keitetyn kananmunan, koristelee ja nimeää sen.

Tämän jälkeen lähdetään kiertämään muiden leikkijöiden luona ja aina toinen pitää munaansa alempana suippopää ylöspäin ja toinen leikkijä pitää munaansa ylempänä suippopää alaspäin. Sitten munat litskataan eli kopautetaan kärjet vastakkain. Se, kenen muna säilyy vahingoittumattomana, jatkaa kiertoaan muiden leikkijöiden luona. Joskus saattaa molemmilla särkyä kuori tai molemmilla säilyä ehjänä. Tällöin joko molemmat tippuu leikistä tai molemmat jatkaa seuraavaa litskausta kohti. Kaikkien leikkijöiden tulee vuorotellen pitää munaa sekä ala- että yläpuolella litskaustilanteessa. Voittaja on se, jonka muna on säilynyt ehjänä pisimpään.

 

5 – Pääsiäisnoitahippa

Tässä hipassa on leikkijöitä hyvä olla vähintään viisi. Piirretään maahan ympyrä, joka toimii pääsiäispatana. Hippa on pääsiäisnoita, joka seisoo keskellä leikkialuetta ja hämmentää pataa. Loput leikkijöistä juoksevat pääsiäisnoitaa karkuun leikkialueen rajoissa. Noidan kosketuksesta leikkijä muuttuu pääsiäispupuksi, nostaa siis kädet pään päälle pupunkorviksi ja hyppii pataan. Pataan mahtuu kerrallaan 1-3 pupua leikkijöiden lukumäärästä riippuen. Mikäli leikkijöitä on viisi, mahtuu pataan yksi pupu. Kun seuraava pupu hyppii pataan, pääsee edellinen padasta pois.

 

Kuten sanottu, näiden vinkkien myötä oikein ihanaa ja leikkisää pääsiäistä kaikille!

Kuvan lähde Extreme Creations

 

19.3.2018 | Luontoleikkileiri

0 kommenttia

Nyt se on varmaa!

Kesän 2018 parhaille leireille voi nyt ilmoittautua!

Perinneleikit ry järjestää ensimmäistä kertaa Luontoleikkileirit

Harakan saaressa, Helsingin Kaivopuiston edustalla.

 

 

Luontoleikkileirillä nautitaan kesästä, luonnosta ja uusista kavereista.
Vanhempien vielä käydessä töissä pääsevät leiriläiset nauttimaan kiireettömästä yhdessä olosta, tutkimaan ihmeellistä ja monipuolista luontoa, leikkimään porukalla ja leikin ohessa oppimaan huomaamatta uutta.
Leikissä tärkeää on sen tasavertaisuus. Leikkiessä ei ole häviäjiä, vaan kaikki leikkijät ovat voittajia!

Harakan saari ympäristönä tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan saaristoluontoon, alueen linnustoon, harvinaisiin kasvilajeihin ja perhosiin.

© Helsingin kaupungin ympäristökeskus / Margit Jensen

 

Leirejä järjestetään kaksin kappalein kesäkuun alussa

4-8.6.2018 sekä 11-15.6.2018.

Leirit ovat muodoltaan päiväleirejä ja niiden toiminta-ajat ovat 8.45-15.

 

Leiripäivä alkaa ja päättyy Kaivopuiston Ullanlinnan laiturin edustalle: Ehrenströmintie 3,Helsinki. Helsingin keskustassa työskentelevien vanhempien on siis helppo tuoda ja hakea lapsi leiriltä työnteon ohessa.

 

 

 Ilmoittautuminen on nyt auki!

Leiri sopii 7-10-vuotiaille lapsille. Suositeltavaa on, että ensimmäinen luokka on käyty.

Hinta leirille on 70€/lapsi.

Leirihinta kattaa lauttamatkat saarelle ja pois, lounaan sekä pienen välipalan. Leiriläiset ovat vakuutettuja Perinneleikit ry:n puolesta.

 

Vinkki!

Mikäli ilmoittautuu mukaan ennen kuin Perinneleikit ry täyttää 9 vuotta 7.4.2018 pääsee leirille mukaan hintaan 50€/lapsi.

Paikkoja on rajoitetusti! Paikkoja on 20 lapselle per leiriviikko, joten ilmoita lapsesi pikimmiten mukaan, jotta varmistat mukaan pääsyn.

Vapaita paikkoja voi tiedustella leirin alkuun saakka.

Ilmoittautumiset sähköpostitse essi@perinneleikit.fi

Toimi heti!

 

Lisätietoa leiristä löydät myös Facebook-sivuiltamme: www.facebook.com/perinneleikit

 

 

 

 

 

 

28.2.2018 | Kirkonrottaa Keskuspuistossa

0 kommenttia

Viime viikolla vietimme ensimmäistä talvilomalle sijoittuvaa Metsäleikki-päiväleiriä. Ensinnäkin kiitos kaikille leirille osallistuneille!

Leirinimiä oli Mursusta ja Norsusta Vasarahaihin. Osallistujat saivat uusia kavereita, sillä lapsia saapui useasta eri koulusta aina Itäkeskuksesta asti.

 

 

Talviloman Metsäleikki-päiväleiri oli ennen kaikkea metsässä olemista ja talvesta nauttimista.

Kelit osuivat kohdalleen, kun aurinko paistoi eikä pakkanenkaan ollut liian kipakka. Leirillä käytiin Keskuspuistossa katsomassa hevosia sekä seikkailtiin Keskuspuistossa kuvitellen, että oltaisiin Lapissa. Välistä käytiin myös Talvipuutarhassa nauttimassa välipalat. Liukurit oli tärkeää olla aina mukana, että jokaisesta vastaantulevasta mäestä päästiin nauttimaan ja niitähän riitti!

 

 

Ja totta kai leirillä leikittiin. Kotipuolesta tulikin kiitosta miten paljon lapset olivat oppineet uusia leikkejä.

Leiriläisten suosikeiksi nousivat Läpsy, Lima & Keiju, Kirkonrotta, Metsuri ja Hura-hura-häitä.

 

 

Kesällekin on suunnitteilla luonnon ja leikin täyteisiä päiväleirejä, joten pysykäähän kuulolla 😉

13.2.2018 | Leikitään yhdessä!

0 kommenttia

Pian koittaa H-hetki kahdessa suuressa projektissamme!

Ensinnäkin

maksuton koululaisten talviloman Metsäleikki-päiväleiri koittaa vihdoin ensi viikolla. Vielä on joitain paikkoja vapaana, joten vielä kerkiää nopeimmat mukaan leirille!

Ilmoittautua voi sähköpostitse essi@perinneleikit.fi

 

Toisekseen

uusin kirjamme on nyt lähtenyt painoon!

Kirja on tehty yhteistyössä Suomen Vanhempainliiton kanssa ja sen nimi on Leikitään yhdessä.

Samuli Kilpeläinen: Leikitään yhdessä (2018)

 

Kirjassa on 15 leikkiä, jotka on jaoteltu leikkijöiden iän mukaan. Nämä ikäluokat ovat vain suuntaa antavia ja leikit ovat tietenkin kaikkien leikittävissä. Tämän lisäksi kirja toimii puuhakirjana, sillä siinä on kuusi aivoja jumppaavaa puuhaa.

Samuli Kilpeläinen: Leikitään yhdessä (2018)

 

Kirjan nimi Leikitään yhdessä viittaa kirjassa korostettuun näkökulmaan vanhempien tärkeydestä leikeissä mukana olossa, leikkikulttuurin siirtämisessä sekä leikkiin kannustamisessa. Kirjoja toimitamme peruskoulujen kautta lapsille ja toivommekin kirjan kotiin kulkeutuessa herättävän myös vanhemmat mukaan leikkimään.

Leikitään yhdessä kirjat saapuvat talviloman, viikon kahdeksan, aikana painosta ja sitten niitä on saatavilla leikityksissämme ja lisäksi niitä voi tilata sähköpostitse myynti@perinneleikit.fi

 

Lopuksi muistuttelemme näin laskiaistiistain, huomisen ystävänpäivän ja pian koittavan talviloman kynnyksellä lumileikeistä!

 

Samuli Kilpeläinen: Ulkoleikitkalenteri 2013 – Lumitikkataulu

 

Lumiukkoja, lumilinnoja, lumienkeleitä ja vaikka lumitikkatauluja pihat ja tienoot täyteen!

Vain mielikuvitus on rajana. Pidetään lumileikkien lippu korkealla!

 

Uutiset: