Lapsen oikeuksien viikko

Leikkisää Lapsen oikeuksien päivää!

Tänä vuonna Lapsen oikeuksien päivää vietetään tänään maanantaina 20.11. ja virallinen teema on yhdenvertaisuus. Teema on laaja ja kattaa alleen runsaasti eri näkökulmia. Tässä postauksessa kerromme ajatuksia meille tärkeästä vinkkelistä.

 

Kuvan lähde: lapsenoikeudet.fi

 

Me Perinneleikeillä olemme sitä mieltä, että leikki on kaikkien etuoikeus – niin lasten kuin aikuistenkin. Lapsille leikki on kuitenkin paljon enemmän kuin hauskanpitoa; se on avain tasapainoiseen kasvuun ja kehitykseen. Leikin lomassa lapsi oppii voittamaan ja häviämään ja käsittelemään ilon ja surun lisäksi suuren skaalan tunteita. Lisäksi leikki tukee lapsen motoristen  ja sosiaalisten taitojen kehitystä. Perinteiset leikit mahdollistavat yhdessä kokemisen ja sparraamisen mielikuvitukseen ja ryhmädynamiikkaan nojaten.

Olemme leikkitapahtumissa huomanneet, miten erilaiset ryhmät tyttöjä, poikia, vanhempia ja nuorempia, muodostavat leikin aikana ainutlaatuisen tunnelman, kuin kuplan ympärilleen. Leikin tuoma yhteishenki ja jaettu maailma on yhdenvertaisuutta kaikessa yksinkertaisuudessaan. Tätä ajatusta pyrimme edistämään niin kirjasillamme kuin leikitystapahtumillakin. On mielestämme tärkeää huomata, että vaikka nyt vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa, ovat loppujen lopuksi jokapäiväiset asiat juuri niitä, jotka tukevat yhdenvertaisuutta. Ja leikkihän kuuluu lapsen jokapäiväiseen maailmaan, eikös vain?

 

Ei suinkaan ole sattumaa, että tälle viikolla sattui myös viikonlopun kestävät Pikkulotan Leikit -kirjan julkaisujuhlat.

Lasten Lauantai -tapahtumassa 25.11. Lottamuseolla, Tuusulan Rantatiellä, juhlistetaan Pikkulotan Leikit -kirjaa klo 12-16 pääasiassa leikkien 1930- ja 40-luvun leikkejä. Kirjan virallinen julkaisuhetki on klo 13, jolloin Perinneleikkien ja Lottamuseon saatesanojen lisäksi kirjan suojelija pikkulotta Aira Samulin lausuu myös muutaman sanan. Tämän jälkeen näyttelijä ja komedienne Tuija Piepponen on meklarin roolissa Pikkulotan Leikit -taulujen huutokaupassa. Tauluista saatavat varat lahjoitetaaan lyhentämättöminä Hope ry:lle, joka järjestää tapahtumassa myös lelukeräyksen, kuin pikkulotat aikanaan. Taiteilija-kuvittaja Samuli Kilpeläinen on myös tavattavissa tapahtumassa. Tauluihin voi tutustua etukäteen Lottamuseolla ja myös ennakkotarjouksia on mahdollista lähettää Lottamuseon johtajalle Saija Ylitalolle sähköpostitse: saija.ylitalo@lottamuseo.fi

 

Huutokaupan yleiset ehdot

 

Sunnuntaina 26.11. juhlia jatketaan Espoon Tapiolassa Suomen Lelumuseo Hevosenkengän tiloissa, Näyttelykeskus WeeGeen 1940-luvun teemaisilla joulumarkkinoilla klo 11-17. Niin ikään Lelumuseolla juhlitaan leikkien Pikkulotan Leikit -kirjan leikkejä ja myös Hope ry:n lelukeräys järjestetään. Pikkulotista on myös erityisnäyttely, jonka yhteydessä Lottaperinneliiton jäsen on kertomassa lisää pikkulotista ja heidän toiminnasta.

 

Yhdenvertaista Lapsen oikeuksien viikkoa kaikille! 🙂

Kommentit

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uutiset: