Leikkiblogi

19.3.2018 | Luontoleikkileiri

0 kommenttia

Nyt se on varmaa!

Kesän 2018 parhaille leireille voi nyt ilmoittautua!

Perinneleikit ry järjestää ensimmäistä kertaa Luontoleikkileirit

Harakan saaressa, Helsingin Kaivopuiston edustalla.

 

 

Luontoleikkileirillä nautitaan kesästä, luonnosta ja uusista kavereista.
Vanhempien vielä käydessä töissä pääsevät leiriläiset nauttimaan kiireettömästä yhdessä olosta, tutkimaan ihmeellistä ja monipuolista luontoa, leikkimään porukalla ja leikin ohessa oppimaan huomaamatta uutta.
Leikissä tärkeää on sen tasavertaisuus. Leikkiessä ei ole häviäjiä, vaan kaikki leikkijät ovat voittajia!

Harakan saari ympäristönä tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan saaristoluontoon, alueen linnustoon, harvinaisiin kasvilajeihin ja perhosiin.

© Helsingin kaupungin ympäristökeskus / Margit Jensen

 

Leirejä järjestetään kaksin kappalein kesäkuun alussa

4-8.6.2018 sekä 11-15.6.2018.

Leirit ovat muodoltaan päiväleirejä ja niiden toiminta-ajat ovat 8.45-15.

 

Leiripäivä alkaa ja päättyy Kaivopuiston Ullanlinnan laiturin edustalle: Ehrenströmintie 3,Helsinki. Helsingin keskustassa työskentelevien vanhempien on siis helppo tuoda ja hakea lapsi leiriltä työnteon ohessa.

 

 

 Ilmoittautuminen on nyt auki!

Leiri sopii 7-10-vuotiaille lapsille. Suositeltavaa on, että ensimmäinen luokka on käyty.

Hinta leirille on 70€/lapsi.

Leirihinta kattaa lauttamatkat saarelle ja pois, lounaan sekä pienen välipalan. Leiriläiset ovat vakuutettuja Perinneleikit ry:n puolesta.

 

Vinkki!

Mikäli ilmoittautuu mukaan ennen kuin Perinneleikit ry täyttää 9 vuotta 7.4.2018 pääsee leirille mukaan hintaan 50€/lapsi.

Paikkoja on rajoitetusti! Paikkoja on 20 lapselle per leiriviikko, joten ilmoita lapsesi pikimmiten mukaan, jotta varmistat mukaan pääsyn.

Vapaita paikkoja voi tiedustella leirin alkuun saakka.

Ilmoittautumiset sähköpostitse essi@perinneleikit.fi

Toimi heti!

 

Lisätietoa leiristä löydät myös Facebook-sivuiltamme: www.facebook.com/perinneleikit

 

 

 

 

 

 

28.2.2018 | Kirkonrottaa Keskuspuistossa

0 kommenttia

Viime viikolla vietimme ensimmäistä talvilomalle sijoittuvaa Metsäleikki-päiväleiriä. Ensinnäkin kiitos kaikille leirille osallistuneille!

Leirinimiä oli Mursusta ja Norsusta Vasarahaihin. Osallistujat saivat uusia kavereita, sillä lapsia saapui useasta eri koulusta aina Itäkeskuksesta asti.

 

 

Talviloman Metsäleikki-päiväleiri oli ennen kaikkea metsässä olemista ja talvesta nauttimista.

Kelit osuivat kohdalleen, kun aurinko paistoi eikä pakkanenkaan ollut liian kipakka. Leirillä käytiin Keskuspuistossa katsomassa hevosia sekä seikkailtiin Keskuspuistossa kuvitellen, että oltaisiin Lapissa. Välistä käytiin myös Talvipuutarhassa nauttimassa välipalat. Liukurit oli tärkeää olla aina mukana, että jokaisesta vastaantulevasta mäestä päästiin nauttimaan ja niitähän riitti!

 

 

Ja totta kai leirillä leikittiin. Kotipuolesta tulikin kiitosta miten paljon lapset olivat oppineet uusia leikkejä.

Leiriläisten suosikeiksi nousivat Läpsy, Lima & Keiju, Kirkonrotta, Metsuri ja Hura-hura-häitä.

 

 

Kesällekin on suunnitteilla luonnon ja leikin täyteisiä päiväleirejä, joten pysykäähän kuulolla 😉

13.2.2018 | Leikitään yhdessä!

0 kommenttia

Pian koittaa H-hetki kahdessa suuressa projektissamme!

Ensinnäkin

maksuton koululaisten talviloman Metsäleikki-päiväleiri koittaa vihdoin ensi viikolla. Vielä on joitain paikkoja vapaana, joten vielä kerkiää nopeimmat mukaan leirille!

Ilmoittautua voi sähköpostitse essi@perinneleikit.fi

 

Toisekseen

uusin kirjamme on nyt lähtenyt painoon!

Kirja on tehty yhteistyössä Suomen Vanhempainliiton kanssa ja sen nimi on Leikitään yhdessä.

Samuli Kilpeläinen: Leikitään yhdessä (2018)

 

Kirjassa on 15 leikkiä, jotka on jaoteltu leikkijöiden iän mukaan. Nämä ikäluokat ovat vain suuntaa antavia ja leikit ovat tietenkin kaikkien leikittävissä. Tämän lisäksi kirja toimii puuhakirjana, sillä siinä on kuusi aivoja jumppaavaa puuhaa.

Samuli Kilpeläinen: Leikitään yhdessä (2018)

 

Kirjan nimi Leikitään yhdessä viittaa kirjassa korostettuun näkökulmaan vanhempien tärkeydestä leikeissä mukana olossa, leikkikulttuurin siirtämisessä sekä leikkiin kannustamisessa. Kirjoja toimitamme peruskoulujen kautta lapsille ja toivommekin kirjan kotiin kulkeutuessa herättävän myös vanhemmat mukaan leikkimään.

Leikitään yhdessä kirjat saapuvat talviloman, viikon kahdeksan, aikana painosta ja sitten niitä on saatavilla leikityksissämme ja lisäksi niitä voi tilata sähköpostitse myynti@perinneleikit.fi

 

Lopuksi muistuttelemme näin laskiaistiistain, huomisen ystävänpäivän ja pian koittavan talviloman kynnyksellä lumileikeistä!

 

Samuli Kilpeläinen: Ulkoleikitkalenteri 2013 – Lumitikkataulu

 

Lumiukkoja, lumilinnoja, lumienkeleitä ja vaikka lumitikkatauluja pihat ja tienoot täyteen!

Vain mielikuvitus on rajana. Pidetään lumileikkien lippu korkealla!

 

5.2.2018 | Pikkulotan leikit jatkuvat

0 kommenttia

Pikkulotan leikit -kirja julkaistiin yhdessä Lottamuseon kanssa marraskuussa 2017 lapsen oikeuksien viikon yhteydessä Lottamuseolla Tuusulassa. Pikkulotan leikit -kirjan suojelija Aira Samulin piti puheenvuoron ja kertoi omasta ajastaan pikkulottana ja raskaistakin kokemuksistaan perheen joutuessa evakkoon kodistaan. Aira kuitenkin korosti, miten merkillinen voima leikkiperinteillä oli tuolloin ja vielä nykypäivänäkin yhteishengen ja ilon luomisessa.

 

Aira Samulin Pikkulotan leikit -kirjan julkaisutilaisuudessa Lottamuseolla 25.11.2017

 

Pikkulotat olivat oman aikansa leikkilähettiläitä. He kokoontuivat työiltoihin, joissa askartelun ja käsitöiden ohella luettiin, leikittiin ja laulettiin. Pikkulotat järjestivät myös keräyksiä ja iltamia. Leikkejä julkaistiin Pikkulotta- ja Lottatyttö-julkaisuissa ja näistä leikeistä on Pikkulotan leikit -kirjan 19 leikkiä koottu.

 

 

Tulevana lauantaina 10.2. vietetään Perhelauantaita Tikkurilassa Taidetalo Pessissä näyttelyn Ystäväni tuttavaniLapsuuden kuvat tiimoilta. Perhelauantaissa leikitään Pikkulotan leikit -kirjan leikkejä, kuten hymynheittoa, linnan valtiasta ja yhdyssanataistelua. Leikkijöille jaossa palkinnoksi kirjasiamme. Pisteellämme myynnissä myös tuotteitamme; Pikkulotan leikit –kirjoja, Perinneleikit-pipoja sekä Eläköön leikki! –teoksia. 

Tapahtumassa pääsee myös leikkimään Tanssiteatteri Raatikon roolivaatteilla, vanhoilla leluilla ja kirjoilla. Lisäksi työpajanurkkauksessa tehdään käpylehmiä ja nappihyrriä.

 

Aira Samulin ystävänsä kanssa seuraamassa leikkihetkeä

 

Ystäväni tuttavani – Lapsuuden kuvat –näyttelyssä on esillä Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkiston vanhoja kuvia lasten elämästä ja lapsuuden leikeistä. Esillä myös museokokoelmien leikkikaluja ja esineistöä. Näyttely kertoo lapsen elinympäristön muutoksesta ja leikkikulttuurista runsaan sadan vuoden ajalta.

 

 

2.2.2018 | Leikkikoulutus – Koulutusleikki

0 kommenttia

Uusimpana palvelunamme tarjoamme koulutuksia leikkimiseen ja leikittämiseen.

Leikki-Innovaattorimme Isa oli eilen taas kouluttamassa varhaiskasvatuksen ammattilaisia ja päivä oli ollut enemmän kuin onnistunut. Vantaan kaupungin Liikuntapalvelut järjestivät starttitapahtuman Leikkien liikkumaan -projektin tiimoilta ja Isa oli siellä pitämässä työpajaa. Isa oli kuvannut työpajaansa näin:

Työpajassa ei tarvitse itse ohjata, vaan pääsee ohjattavaksi. Tärkeintä työpajassa on pyrkiä asettumaan päiväkotilapsen kenkiin, ja täten nauttimaan leikistä lapsen lailla. Leikki on ilmiöoppimista parhaimmillaan. Se taipuu ja muovautuu leikkijöiden mukaan, jolloin eri ikäiset lapset voivat mainiosti leikkiä yhdessä ja oppia tahoillaan uutta. Taika on usein tarinan-/sääntöjenkerronnassa. Kokeillaan itse, kuinka leikki opettaa mm. kuuntelemaan, odottamaan, pysähtymään, karkaamaan, tervehtimään ja ennen kaikkea nauttimaan liikkeestä sekä yhdessä tekemisestä.”

Työpajassa leikittiin Jäätyneitä hernepusseja, Käsipäivää, Noidan kattilaa, Lastenhoitajaa, Pesän ryöstöä ja Peikkoleikkiä. Suosikeiksi olivat nousseet Peikkoleikki ja Lastenhoitaja. Työpaja kesti ryhmälle aina 25 minuuttia ja ryhmiä oli yhteensä kolme. Ajan ollessa näinkin lyhyt oli tahti pitänyt pitää reippaana, mutta varhaiskasvattajat olivat heittäytyneet täysillä mukaan ja lähtivät leikkeihin mukaan kyseenalaistamatta niitä. Asettuminen lapsen rooliin oli varhaiskasvattajilta käynyt kunniamaininnan arvoisesti.

Mahtavaa oli, että osalle Perinneleikit ry olikin jo tuttu taho kesäisten leikkipuistoleikitysten sekä maskottiautomme Martin tiimoilta.

Isan yhteenveto vantaalaisten varhaiskasvattajien koulutuksesta:

Sain aikuiset leikkimään, suurin osa tuntui hyötyneen vinkeistäni ja mikä tärkeintä leikkijät saivat liikettä niveliin ja hauskuutta päivään!”

 

Tämä oli toinen järjestämämme koulutus varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja tämä uusi palvelumme onkin otettu kivasti vastaan! Mikäli teillä on tulossa koulutuspäivä taikka seminaari, niin ole meihin yhteydessä ja katsotaan miten voisimme leikeillä kasvattaa tapahtumanne tarjontaa ja piristää tapahtumapäiväänne. Seminaareissakin on mahdollista vaikka vetää taukojumppana leikkejä puheenvuorojen välissä.

 

Seuraava Isan vetämä koulutus onkin suunnattu liikunnan- ja terveystiedonopettajille Liito ry:n Opintopäivillä tulevana lauantaina 3.2. Kisakalliossa.

 

 

Opintopäivien Isan pisteen esittely:

Tunnin punainen lanka on leikin monipuolisuus. Tunti pitää sisällään yläkoulu-, ja lukioikäisille suunnattuja liikuntaleikkejä, jotka kehittävät mm. motoriikkaa, reaktiokykyä, voimaa, kestävyyttä, joukkuepelaamista ja sosiaalisia taitoja.

Liikuntaleikki-tunnin aikana käydään läpi erilaisia alkulämmittely/ tutustumisleikkejä, taitoa vaativia yksilösuoritusleikkejä, sosiaalisia taitoja vaativia yhteisleikkejä sekä jäähdyttely-/ rauhoittumisleikkejä. Perinteisiä leikkejä on muokattu kohdeikäryhmälle sopiviksi. On erityisen tärkeä muistaa, että leikki on vapaaehtoista ja mielihyvää tuottavaa toimintaa. Liikuntaleikki puolestaan, on leikkiä, joka kehittää liikunnallisia taitoja.”

Pisteen tavoitteita on ”Ahaa-elämysten” kokeminen leikin suhteen, ymmärrys kuinka leikki toimii treeninä eikä kenenkään tarvitse olla paras sekä innostuminen uusista alku- ja loppuleikeistä. Leikittäviä leikkejä ovat mm. KSP-hippa, Vapaudu vankilasta, 10-pallo, Ritarihippa ja Reaktiopeukku.

Lisää tietoa Opintopäivistä löytyy niiden Facebook-sivuilta sekä tapahtuman esitteestä.

22.1.2018 | Leikkien liikkuu, oppii ja kehittyy huomaamatta

0 kommenttia

Leikki-Innovaattorimme Isa Pelto oli lauantaina 20.1. pitämässä workshoppia Kymenlaakson Varhaiskasvattaja 2018 -tapahtumassa.

 

 

Tapahtumassa oli paljon ammattilaisia puhumassa ja aiheita luennoilla oli vahvuuksien pedagogiikasta ja uudistuvista varhaiskasvatussuunnitelmista aina oppimisvalmiuksien tukemiseen liikunnan keinoin, varhaiskasvatuksen katsomuskasvatukseen sekä jännittävän lapsen auttamiseen.

Pääasiassa aikaa leikille oli aina luentojen välissä, mutta innokkaimmat värittäjät ja leikkijät saapuivat jo ennen ensimmäistä luentoa tutustumaan pisteeseemme. Aamujumppana aivoille toimi Kolmensuora-peli.

 

 

Pikkulotan leikit -kirja, Sirkusleikkikalenteri sekä yllättäen pipomme kiinnostivat monia. Jatkoa varten kehitämmekin toimintaamme siihen suuntaan, että tuotteitamme pystyy hankkimaan myös tapahtumista. Tällä hetkellä niitä voi tilata sähköpostilla myynti@perinneleikit.fi

 

Pisteellämme oli mahdollisuus leikkiä myös Nokkeluuskopitusta, joka onkin tullut tietoisuuteemme asiakaspostin kautta ja sitä leikittiin meidän toimestamme ensimmäistä kertaa. Pisteen suosikkileikiksi varhaiskasvatuksen ammattilaisten keskuudessa nousi Naapurit-leikki, jossa on sekä uusia että tervapadasta tuttuja elementtejä. Lisäksi oli mahdollisuus heittää suurta noppaa, valita väri vaakun avulla ja etsiä Leiki ja Väritä -kirjasta vaakun paljastama leikki, jonka löytäjä sai sitten värittää.

 

Luentojen aikana Kierrätyskeskuksen porukka, joilla oli oma workshop pienten lasten osallistamisesta ympäristötyöhön, innostui leikkimään ja värittämään.

 

Kahden ensimmäisen luentotauon aikana pisteellä kävijöitä oli runsaasti ja leikittiinkin kaikkia edellä mainittuja leikkejä. Viimeisen kahvitauon aikana repertuaariin lisättiin vielä Lastenhoitaja-leikki.

Leikkimisestä sai palkinnoksi aina valita yhden tuotteemme ja päivän aikana jaettiinkin noin 200 kirjaa eli leikkikokemuksia kertyi myös yhtä paljon. Isa tiivistää päivän sanomalla hyvällä omalla tunnolla, että Kymenlaakson Varhaiskasvattajat ovat innokkaita ja iloisia leikkijöitä!

 

Loppuun voisimme vielä muistuttaa maksuttomasta talviloman Metsäleikki-päiväleiristä. Leirillä on vielä tilaa, ilmottaudu mukaan sähköpostitse essi@perinneleikit.fi

 

15.1.2018 | Metsäleikki-päiväleiri

0 kommenttia

Hiihtoloma lähestyy eikä lapsilla ole mitään tekemistä?

 

Perinneleikit ry ja Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan Leikkipuistotoiminta

ylpeänä esittävät:

 

Hiihtoloman 19-23.2.2018

Metsäleikki-päiväleiri

 

 

Metsäleikki-päiväleiri on maksuton ja tapahtuu päiväsaikaan klo 9.30-15.30 Taivallahden leikkipuistossa Töölössä.

 

Leirillä tutkitaan leikkien lomassa talvisen metsän elämää. Porukalla opitaan uutta metsästä ja leikeistä. Tarkoituksena on nauttia luonnosta, metsästä ja hyvästä seurasta.  

 

Leirille tulee ottaa mukaan lounas ja välipala, joille on kylmäsäilytys- ja lämmitysmahdollisuus, juomapullo sekä säänmukainen varustus huomioiden, että suurin osa päivästä tullaan viettämään ulkona.

Ilmoittautua voi vaikka heti sähköpostitse essi@perinneleikit.fi ja vapaita paikkoja voi tiedustella leirin alkuun saakka. Mukaan otetaan koululaisia ilmoittautumisjärjestyksessä.

 

 

5.1.2018 | Vuosi käyntiin

0 kommenttia

Hyvää alkanutta vuotta!

Näin vuoden alussa ja kevätlukukauden aloituksessa on meillä Perinneleikeillä tiedossa paljon tuttua toimintaa, mutta myös runsaasti uusia kuvioita yhteistyön ja muun toiminnan tiimoilta. Vuotuinen tukijoillemme osoitettu kunniakirjamme vuodelle 2018 on saapunut painosta ja näyttää tältä:

Samuli Kilpeläinen – Kunniakirja 2018

 

Lisäksi perinteiset arkileikitykset Martti On Tour -kiertueet alkavat tällä viikolla yhteistyökumppaniemme kanssa; Helsingin ja Keravan esikoululaiset sekä Helsingin ja Espoon iltapäiväkerholaiset.

Martti-autolla pitää siis kiirettä, kun vilskettä riittää arkiaamupäivisin ja -iltapäivisin!

 

Aivan uutena on tulossa Leikki-Innovaattorimme Isan pitämä work-shop Kymenlaakson Varhaiskasvattaja 2018 -tapahtumassa Kouvolassa lauantaina 20.1. klo 10-15. Isan osuuden otsikkona on: Leikkien liikkuu, oppii ja kehittyy huomaamatta – Kokeile itse!

Lisätietoa ja liput tapahtumaan löydät täältä.

 

 

Isa on opastamassa myös vantaalaisia varhaiskasvatuksen ammattilaisia Leikkien Liikkumaan -tapahtumassa Myyrmäen Energia-areenalla keskiviikkona 31.1. klo 12-16.

Leikkien Liikkumaan – Vantaan liikkuvat päiväkodit on Vantaan kaupungin liikuntapalveluiden ja varhaiskasvatuksen yhteistyöhanke. Sen tavoitteena on tuoda lisää liikettä vantaalaisten lasten arkipäiviin liikunnalistamalla päiväkotien arjen toimintaa Lisätietoa Vantaan kaupungin Leikkien Liikkumaan -hankkeesta:

www.sivistysvantaa.fi/leikkienliikkumaan

www.leikkienliikkumaan.blogspot.com

 

Lisäksi olemme järjestämässä ensimmäistä kertaa Metsäleikki-päiväleiriä hiihtolomalle!

Vanhemmilla töitä talviloman aikaan eikä lapsilla mitään tekemistä? Keskeisellä sijainnilla päiväsaikaan järjestettävä maksuton päiväleiri koululaisille tulossa! Päivän täydeltä leikkimistä ja puuhastelua metsässä. Lisätietoja leiristä paljastetaan viikolla 3, jolloin aukeaa myös ilmoittautuminen leirille.

Samuli Kilpeläinen – Muistipelikortit, Mäenlasku

 

Perinteisesti meiltä on tulossa myös vuotuinen leikkikirja helmikuun puolella, jossa on tietenkin uusi teema sekä uutena myös valtakunnallisesti vaikuttava yhteistyötaho. Tästäkin kerrotaan lisää lähempänä julkaisua.

 

Pysykäähän kuulolla!

 

18.12.2017 | Leikkivinkit joulunviettoon

0 kommenttia

Vuosi lähenee loppuaan ja vuoden 2017 leikitykset leikittiin viime viikolla. Leikitysten tahti on kiihtynyt viime vuodesta ja tänä vuonna olemme leikittäneet ja liikuttaneet lapsia sekä muita leikkimielisiä yhteensä 378 kertaa!

Kiitos kaikille leikityksiin osallistuneille. Jatkossakin pyrimme kasvattamaan leikitystoimintaamme ja tulevaisuuden visiona on tarjota leikityspalveluitamme valtakunnallisesti. Palvelut-välilehdeltämme löydät lisää tietoa leikityspalveluistamme ja esimerkkejä mihin kaikkiin tapahtumiin leikki sopii ohjelmanumeroksi.

Kirkastaaksemme yhdistyksemme toimintaa ja tavoitteita, jottei olemassa olomme syy huku tuotteiden ja palveluiden vilskeeseen, olemme päättäneet yksinkertaistaa viestintäämme.

Leikkien liikkuu huomaamatta sloganimme rinnalle olemme tiivistäneet yhdistyksellemme moton, joka kiteyttää toiminta-ajatuksemme yhteen lauseeseen:

Perinneleikit ry – Kaikki leikistä

 

Vuoden viimeiset leikitykset on paketissa ja toimistollamme postitetaan viimeisiä kirjoja sekä kalentereita kouluille ja päiväkodeille ennen rauhoittumista joulunajaksi. Martti-auto ajetaan talliin lataamaan akkuja ensi vuotta varten ja pikkuhiljaa muukin väkemme lähtee viettämään joulua läheistensä seuraan.

 

Vielä muutama leikkivinkki joulunviettoon:

 

1 – Tonttupeili

Mikäli jouluksi ei sadakaan lunta ja pulkkamäkeen ei pääse, voi pihalla ja miksei sisälläkin leikkiä esimerkiksi tätä.

 

Piirretään lähtöviiva kymmenen metrin päähän seinästä. Valitaan tonttu, joka asettuu seisomaan kasvot seinää vasten. Muut menevät viivan taakse. Tonttu sanoo esim. “tontun askelia”, laskee hiljaa kymmeneen ja kääntyy nopeasti ympäri. Tontun laskiessa, muut etenevät kohti seinää tontun askelin. Mutta kun tonttu kääntyy, on muiden oltava liikkumatta. Vielä liikkuva joutuu aloittamaan alusta. Se, joka pääsee ensimmäisenä tontun luo, saa olla vuorostaan tonttu ja valita askeleet:

–        Tontun askeleet: Kävele jalkapohjan pituisin askelein

–        Muurahaisen askeleet: niin lyhyet askeleet kuin mahdollista

–        Jättiläisaskeleet: mahdollisimman pitkät askeleet

 

Kuva on vuoden 2013 Ulkoleikit-kalenteristamme

 

2 – Tonttujen Jouluyö (Tip-Tap)

Iloinen leikki joulukuusen ympärillä leikittäväksi.

 

                                                                                             Asetutaan piiriin joulukuusen ympärille

 

Soihdut sammuu, kaikki väki nukkuu, väki nukkuu,              Puhalletaan kuviteltu soihtu sammuksiin

öitten varjoon talon touhu hukkuu, touhu hukkuu.              Silmät kiinni painetaan pää sivulle käsien päälle

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                        Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Tonttujoukko silloin varpahillaan, varpahillaan,                   Hiivitään varpaillaan piirissä,

varovasti hiipii alta sillan, alta sillan.                                   varovasti ympärilleen vilkuillen

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                      Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki, kunnon väki,                     Tarjoillaan vierustoverille leikisti ruokaa

raoistansa sen jo tonttu näki, tonttu näki.                           Käsi otsalla ja kurkitaan edestakaisin sen alta

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                      Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Pöydän päälle veitikkaiset rientää, veitikkaiset,                    Kierretään kierros piirissä

syövät paistia ja juovat lientä, juovat lientä.                        Pysähdytään ja syödään ja juodaan leikisti

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                      Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Herkkua on siinä monenlaista, monenlaista,                       Osoitellaan eri suuntiin monenlaisia herkkuja

kuiske kuuluu miltä ruoka maistaa, ruoka maistaa.              Kuiskutellaan vierustoverille ja maistellaan leikisti

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                      Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Sitten leikitellään kuusen alla, kuusen alla,                          Otetaan toisiaan kädestä kiinni ja pyöritään

kunnes päivä koittaa taivahalla, taivahalla.                          piirissä ensin yhteen suuntaan ja sitten toiseen

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                      Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Kotikoloihinsa alle sillan, alle sillan,                                    Käsi kädessä kiemurrellen huonekalujen välistä

tonttujoukko hiipii varpahillaan, varpahillaan.                     puikkelehditaan toiseen huoneeseen

Tip tap, tip tap, tipe tipe tip tap, tip, tip, tap!                      Heilutetaan etusormia ylös-alas rytmin mukaan

 

Mikäli laulun sävel on unohtunut, sen löytää Youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=NZYARdjumZ4

 

 

3 – Melkoinen Sardiinipurkki

Rauhallinen leikki, joka sopii mainiosti jouluruokailun jälkeen leikittäväksi.

 

Yksi leikkijöistä menee piiloon muiden pitäessä silmiään kiinni. Etsijät laskevat yhdessä sovittuun lukuun asti ja lähtevät sitten etsimään piilossa olijaa. Leikkijä, joka onnistuu tämän löytämään, menee samaan piiloon. Näin piilossa olijoiden määrä kasvaa. Viimeisestä löytäjästä tulee uudessa leikissä uusi piiloon menijä. Leikki onnistuu parhaiten joko hämärässä tilassa tai ulkona.

 

Kuva on vuoden 2013 Ulkoleikit-kalenteristamme

 

 

Kiitos yhdistyksemme kannattajille, yhteistyötahoille sekä kaikille teille innokkaille leikkijöille kuluneesta vuodesta 2017!

 

Toivotamme jokaiselle rauhaisaa joulunaikaa sekä onnellista Uutta Vuotta 2017!

 

Kuvan lähde: eskipaper.com

13.12.2017 | Lumileikeille kansallinen kulttuuriperintöstatus

0 kommenttia

Yhdessä Tuusulan museoiden sekä Hiihtomuseon kanssa olemme lisänneet lumileikit Elävän perinnön wiki-luetteloon. Löydät sen täältä

Lumilinnat, lumiukot ja lumienkelit edustavat talven ikiaikaisia iloja. Lumella leikkiminen on itsestään selvä osa pohjoista elämänpiiriämme sekä identiteettiämme – itseymmärrystämme – pohjoisena kansana. Lumileikkiperinne voi hyvin, mutta kysymys sen tulevaisuudesta saa vakavoitumaan; se sivuaa paljon puhuttuja ilmaston lämpenemisen ja kestävän kehityksen teemoja. Tuleekohan tänä talvena valkea joulu?

Kuva: Perinneleikit ry:n muistipelikortit

 

Lumileikit voittivat YLE:n äänestyksessä oman kategoriansa, Pelit ja Leikit, Elävän perinnön wiki-luettelosta. Lisätietoa äänestyksestä löydät YLE:n sivuilta.

Tänään keskiviikkona 13.12. Kansallismuseolla juhlittiin Suomen kaikkien aikojen ensimmäistä kansallista elävän perinnön luetteloa. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Museoviraston nimeämänä lumileikit ovat osa sitä! Lumileikeille on siis myönnetty kulttuuriperintöstatus, mikä on upea tunnustus lumitalvelle ja leikkimielelle.

 

 

Lisää aiheesta Museoviraston tiedotteessa: Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 52 kohdetta

 

Kunhan vain saadaan lumi pysymäänkin maassa, niin kaikki sankoin joukoin taiteilemaan lumilinnoja, -ukkoja ja -enkeleitä!

 

Kuva: Perinneleikit ry:n muistipelikortit. Ensimmäisen kerran lumienkeli on esiintynyt vuoden 2010 Ulkoleikit kalenterissamme.

 

Uutiset: