Leikkikoulutus – Koulutusleikki

Uusimpana palvelunamme tarjoamme koulutuksia leikkimiseen ja leikittämiseen.

Leikki-Innovaattorimme Isa oli eilen taas kouluttamassa varhaiskasvatuksen ammattilaisia ja päivä oli ollut enemmän kuin onnistunut. Vantaan kaupungin Liikuntapalvelut järjestivät starttitapahtuman Leikkien liikkumaan -projektin tiimoilta ja Isa oli siellä pitämässä työpajaa. Isa oli kuvannut työpajaansa näin:

Työpajassa ei tarvitse itse ohjata, vaan pääsee ohjattavaksi. Tärkeintä työpajassa on pyrkiä asettumaan päiväkotilapsen kenkiin, ja täten nauttimaan leikistä lapsen lailla. Leikki on ilmiöoppimista parhaimmillaan. Se taipuu ja muovautuu leikkijöiden mukaan, jolloin eri ikäiset lapset voivat mainiosti leikkiä yhdessä ja oppia tahoillaan uutta. Taika on usein tarinan-/sääntöjenkerronnassa. Kokeillaan itse, kuinka leikki opettaa mm. kuuntelemaan, odottamaan, pysähtymään, karkaamaan, tervehtimään ja ennen kaikkea nauttimaan liikkeestä sekä yhdessä tekemisestä.”

Työpajassa leikittiin Jäätyneitä hernepusseja, Käsipäivää, Noidan kattilaa, Lastenhoitajaa, Pesän ryöstöä ja Peikkoleikkiä. Suosikeiksi olivat nousseet Peikkoleikki ja Lastenhoitaja. Työpaja kesti ryhmälle aina 25 minuuttia ja ryhmiä oli yhteensä kolme. Ajan ollessa näinkin lyhyt oli tahti pitänyt pitää reippaana, mutta varhaiskasvattajat olivat heittäytyneet täysillä mukaan ja lähtivät leikkeihin mukaan kyseenalaistamatta niitä. Asettuminen lapsen rooliin oli varhaiskasvattajilta käynyt kunniamaininnan arvoisesti.

Mahtavaa oli, että osalle Perinneleikit ry olikin jo tuttu taho kesäisten leikkipuistoleikitysten sekä maskottiautomme Martin tiimoilta.

Isan yhteenveto vantaalaisten varhaiskasvattajien koulutuksesta:

Sain aikuiset leikkimään, suurin osa tuntui hyötyneen vinkeistäni ja mikä tärkeintä leikkijät saivat liikettä niveliin ja hauskuutta päivään!”

 

Tämä oli toinen järjestämämme koulutus varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja tämä uusi palvelumme onkin otettu kivasti vastaan! Mikäli teillä on tulossa koulutuspäivä taikka seminaari, niin ole meihin yhteydessä ja katsotaan miten voisimme leikeillä kasvattaa tapahtumanne tarjontaa ja piristää tapahtumapäiväänne. Seminaareissakin on mahdollista vaikka vetää taukojumppana leikkejä puheenvuorojen välissä.

 

Seuraava Isan vetämä koulutus onkin suunnattu liikunnan- ja terveystiedonopettajille Liito ry:n Opintopäivillä tulevana lauantaina 3.2. Kisakalliossa.

 

 

Opintopäivien Isan pisteen esittely:

Tunnin punainen lanka on leikin monipuolisuus. Tunti pitää sisällään yläkoulu-, ja lukioikäisille suunnattuja liikuntaleikkejä, jotka kehittävät mm. motoriikkaa, reaktiokykyä, voimaa, kestävyyttä, joukkuepelaamista ja sosiaalisia taitoja.

Liikuntaleikki-tunnin aikana käydään läpi erilaisia alkulämmittely/ tutustumisleikkejä, taitoa vaativia yksilösuoritusleikkejä, sosiaalisia taitoja vaativia yhteisleikkejä sekä jäähdyttely-/ rauhoittumisleikkejä. Perinteisiä leikkejä on muokattu kohdeikäryhmälle sopiviksi. On erityisen tärkeä muistaa, että leikki on vapaaehtoista ja mielihyvää tuottavaa toimintaa. Liikuntaleikki puolestaan, on leikkiä, joka kehittää liikunnallisia taitoja.”

Pisteen tavoitteita on ”Ahaa-elämysten” kokeminen leikin suhteen, ymmärrys kuinka leikki toimii treeninä eikä kenenkään tarvitse olla paras sekä innostuminen uusista alku- ja loppuleikeistä. Leikittäviä leikkejä ovat mm. KSP-hippa, Vapaudu vankilasta, 10-pallo, Ritarihippa ja Reaktiopeukku.

Lisää tietoa Opintopäivistä löytyy niiden Facebook-sivuilta sekä tapahtuman esitteestä.

Kommentit

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uutiset: