Lumileikeille kansallinen kulttuuriperintöstatus

Yhdessä Tuusulan museoiden sekä Hiihtomuseon kanssa olemme lisänneet lumileikit Elävän perinnön wiki-luetteloon. Löydät sen täältä

Lumilinnat, lumiukot ja lumienkelit edustavat talven ikiaikaisia iloja. Lumella leikkiminen on itsestään selvä osa pohjoista elämänpiiriämme sekä identiteettiämme – itseymmärrystämme – pohjoisena kansana. Lumileikkiperinne voi hyvin, mutta kysymys sen tulevaisuudesta saa vakavoitumaan; se sivuaa paljon puhuttuja ilmaston lämpenemisen ja kestävän kehityksen teemoja. Tuleekohan tänä talvena valkea joulu?

Kuva: Perinneleikit ry:n muistipelikortit

 

Lumileikit voittivat YLE:n äänestyksessä oman kategoriansa, Pelit ja Leikit, Elävän perinnön wiki-luettelosta. Lisätietoa äänestyksestä löydät YLE:n sivuilta.

Tänään keskiviikkona 13.12. Kansallismuseolla juhlittiin Suomen kaikkien aikojen ensimmäistä kansallista elävän perinnön luetteloa. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Museoviraston nimeämänä lumileikit ovat osa sitä! Lumileikeille on siis myönnetty kulttuuriperintöstatus, mikä on upea tunnustus lumitalvelle ja leikkimielelle.

 

 

Lisää aiheesta Museoviraston tiedotteessa: Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 52 kohdetta

 

Kunhan vain saadaan lumi pysymäänkin maassa, niin kaikki sankoin joukoin taiteilemaan lumilinnoja, -ukkoja ja -enkeleitä!

 

Kuva: Perinneleikit ry:n muistipelikortit. Ensimmäisen kerran lumienkeli on esiintynyt vuoden 2010 Ulkoleikit kalenterissamme.

 

Kommentit

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uutiset: