Pikkulottien jalanjäljissä

Meillä on ollut tekeillä erittäin mielenkiintoinen projekti, josta vihdoin ja viimein pääsemme kertomaan teille! Lauantaina 25.11. julkaisemme yhteistyössä Lottamuseon kanssa 1930- ja 40-luvun leikkejä sisältävän kirjan Pikkulotan Leikit.

 

Samuli Kilpeläinen, Linnan Valtias – vesiväritekniikalla Pikkulotan Leikit -kirjan kuvitukseksi syksyllä 2017

 

Meille ajatus yhteistyöstä tuli hieman varkain, kun kampanjahenkilömme oli yhteydessä Lotta Svärd -järjestöön. He pitivät yhdistyksemme tavoitteista ja toiminnasta ja keskustelu johtikin pian pikkulottatoimintaan. Päätimmekin hetimmiten perehtyä asiaan tarkemmin. 

Moni tietää pikkulottaperinteeseen kuuluneen muun muassa lottien avustamisen muonitus- ja sairaanhoitotehtävissä sotien aikana. Vähemmän olemme kuitenkin kuulleet pikkulottien hieman epävirallisimmista tehtävistä. Pikkulotathan olivat 8-16- vuotiaita lapsia ja näin ollen heidän päivänsä sisälsivät myös leikkiä. Leikkiohjeita levitettiin aikanaan Pikkulotta- ja Lottatyttö-julkaisujen muodossa. Kävimme tutustumassa julkaisuihin ja löysimme niistä leikkejä joka lähtöön; oli tuttuja ja unohdettuja, vauhdikkaita, opettavaisia sekä mielikuvituksellisia leikkejä. Siis juuri niitä yhteisleikkejä, joita kaipaamme leikkikentille ja kotipihoihin arjen keskelle.

 

Samuli Kilpeläinen, Aarteen Etsintä – vesiväritekniikalla Pikkulotan Leikit -kirjan kuvitukseksi syksyllä 2017

 

Lisäksi haastattelimme pikkulottia. Totesimme, että he olivat monella tapaa aikansa leikkilähettiläitä, jotka erityisesti kotirintamalla leikittivät, järjestivät iltamia ja muun muassa keräsivät leluja ajatuksena, että jokainen saisi kokea leikin tuoman ilon.

Yhteistyömme tuloksena syntyi siis Pikkulotan Leikit -kirja, jonka tavoitteena on tuoda maamme alkuhistorian leikkiperinteitä takaisin pihapiireihin. Kirja sisältää 19 leikkiä alkuperäisellä kieliasulla ja ajan henkeä heijastavilla kuvituksilla. Yhteistuumin koimme maamme 100-vuotisjuhlavuoden olevan mitä parhain hetki koota nämä kansallisaarteet yksiin kansiin kaikkien saataville.

 

Samuli Kilpeläinen, Kuva-arvoitus – vesiväritekniikalla Pikkulotan Leikit -kirjan kuvitukseksi syksyllä 2017

 

Taiteilijanamme, myös kirjan kuvituksista vastaavan Samuli Kilpeläisen tekemät piirrokset kehystetään ja ne huutokaupataan kirjan julkaisutilaisuudessa. Huutokaupan tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä Hope ry:lle. Hope ry valikoitui lahjoitettavaksi tahoksi toiminnansa konkreettisuuden tähden: he auttavat vähävaraisia ja kriisin kokeneita lapsiperheitä maanlaajuisesti järjestämällä esimerkiksi vaate- ja lelukeräyksiä. Aivan kuin pikkulotat aikanaan!

 

Kirjan virallinen julkaisutilaisuus pidetään Lottamuseolla, Tuusulassa lauantaina 25.11. klo 13.

Lisätietoa tästä kaikille avoimesta, koko perheelle suunnatusta julkaisutapahtumasta:

Facebook-tapahtuma: Lasten Lauantai 25.11.

 

Kirjan julkaisua juhlitaan lauantain lisäksi sunnuntaina 26.11. Tapiolassa WeeGeen joulumarkkinoilla Suomen Lelumuseo Hevosenkengän tiloissa:

Facebook-tapahtuma: Pikkulotan Leikit WeeGeen joulutapahtumassa 26.11.

 

Olemme lisäksi lisänneet tietoa kirjasta tuotteet-välilehdellemme:

www.perinneleikit.fi/Pikkulotan-leikit

 

Malttakaa pysyä kuulolla, sillä kirja tulee pian saataville myös kaikille halukkaille niin meiltä, Lottamuseolta kuin hyvinvarustelluista nettikirjakaupoistakin!

 

Kommentit

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uutiset: