Syyslomavinkit TOP 5

Syysloma koittaa pian ja monessa perheessä päästään hieman löysäämään arjen vauhtikahvasta. Parasta lomassa onkin kiireetön ajanvietto läheisten kanssa. Keräsimme parhaat vinkit mitä puuhata loman aikana helposti, vaivattomasti, ja ilman sen suurempia aikatauluja.

 

1. Jos metsään haluat mennä nyt…

Luonto on juuri nyt mystisen kaunis ja puut väriloistossaan. Perheen yhteinen luontoretki on mitä parhainta ajanvietettä. Mukaan voi napata vaikkapa termoskannullisen lämmintä mehua, ja kyytipojaksi muutaman korvapuustin!

Retki huipentuu yhteisleikkiin. Vuotuisten metsäleikkileiriemme yksi vakiosuosikeista on ollut Puuhippa, joka menee seuraavanlaisesti:

Ohjaaja huutaa puulajin, esimerkiksi “koivu” tai “mänty”. Leikkijät juoksevat nopeasti lähimmän vastaavan puun luokse. Viimeinen puulle ehtinyt jää huutajaksi. Hän huutaa uuden puulajin ja koettaa myös itse ehtiä sen luokse.

Leikkiä voi monipuolistaa huutamalla välillä “kivi” tai “kanto” tai jokin muu ympäristön maamerkki.

Tämä leikki soveltuu kokeiltavaksi niin perheen pienimmille kuin isoimmillekin!

 

 
2. Olympialaiset pihapiirissä

Leikkimielisten kisojen järjestäminen vaikkapa omalla takapihalla onnistuu helposti. Olympiaperinteen hengessä, nämä lajit vaativat osallistujiltaan leikkimielisyyden lisäksi keskittymiskykyä, motoriikkaa ja periksiantamattomuutta. Oletteko valmiina haasteeseen?

Lajisuosituksemme:

Pussihyppely: Sopivan tasaiselle ja aukealle alueelle asetetaan lähtö- ja maaliviivat, joiden väliin jää sopivan pituinen matka hyppelylle. Ensimmäiseksi maaliin tullut saa tästä lajista itselleen pisteen. Pusseiksi sopii kaikki kangassäkeistä aina jätesäkkeihin!

Kortin heitto: Etsikää mahdollisimman tuuleton alue pihasta. Viivan takaa jokainen heittää vuorollansa postikorttia vaakatasossa. Pisimmälle heittänyt saa lajista itselleen pisteen! Vaihtoehtona on myös askarrella paperilennokit, joita voi käyttää korttien sijasta.

Pallon kuljetus: Välineenä voi toimia mikä tahansa pallo (tennis-, jalka- tai koripallo). Kisaajat asettavat lähtöviivalla pallon polvien väliin, ja lähtevät juoksemaan valitsemaanne läheisen puun ympäri palaten takaisin lähtöviivalle. Pallon tulee pysyä polvien välissä koko matkan! Tehtävän voi suorittaa samalla useampi, mikäli palloja on enemmän. Ensin maaliin tullut tai ajallisesti nopein saa lajista pisteen!

Karkkipussiviesti: Viimeinen laji on kirjaimellisesti makea! Välineiksi tarvitsette irtokarkkeja sekä jokaiselle osallistujalle oman haarukan. Jokaiselle osallistujalle annetaan 5 karkkia lähtöviivalle. Haarukan kahvapää asetetaan suuhun niin, että karkki pysyy haarukan kärjen päällä. Tehtävänä on kuljettaa jokainen karkki yksi kerrallaan haarukan päällä kulhoon, joka on asetettu pihalla valitsemaanne paikkaan. Haastetta voi lisätä vaikeuttamalla reittiä, jonka kisaajat kulkevat kulholle. Nopein kaikki karkkinsa kulhoon kuljettanut saa lajista pisteen!

Lopuksi lasketaan pisteet, ja eniten pisteitä saanut voidaan kruunata pihapiirin todelliseksi taituriksi!

 

3. Helppo ovikranssi

Syysloma on hyvä hetki koristaa myös kotia. Yhteiseksi ajanvietoksi sopii vaikka tämä helppo ovikranssi:

Tarvikkeet:

  • tuhti nippu koivun tai muita taipuisia oksia
  • sidontalankaa (ohutta, taipuisaa metallilankaa kukka-/ askartelukaupasta) tai kulta- tai hopelankaa
  • koristeita, esimerkiksi ruusun- tai pihlajanmarjoja, sulkia, höyheniä, helmiä, siemenkotia

Valmistus:

  • Sido nippu metallilangan avulla tukevaksi renkaaksi
  • Pujota marjat ja muut koristeet oksien väleihin
  • Kiedo siemenkotiin, ruusunmarjoihin yms 10-15cm lankaa
  • Kiinnitä ripustuslenkki metallilangasta

Kuvan lähde: kotiliesi.fi

 

4. Sadepäivän arvoitus

Kun ulkona on märkää ja pimeää, ei sisällä tarvitse silti synkistellä. Tylsyyden tappajaksi sopii esimerkiksi seuraava sisäleikki:

Mikä eläin?

Leikinohjaaja kiinnittää jokaisen leikkijän selkään lapun, jossa on jonkun eläimen kuva tai nimi. Leikkijä yrittää saada selville, mikä eläin hän on. Hän kyselee toisilta leikkijöiltä kysymyksiä, joihin voi vastata vain ”kyllä” tai ”ei”. Esim. ”Onko minulla neljä jalkaa?”, ”Olenko minä karvainen?”, ”Asunko viidakossa?” Leikkiä jatketaan kunnes jokainen on saanut selville, mikä eläin hän on.

Rutkasti lisää sisäleikkejä löydät Sisäleikit – välilehdeltämme!

 

5. Automatkan ajanviete

Oletteko lähdössä mökille tai mummolaan? Pitkä automatka taittuu sujuvammin, kun pitää koko porukan voimin mielet virkeänä!

Seuraavaa leikkimielistä sanapeliä voi soveltaa lähes mihin tahansa kategoriaan!

Sanaketju: Ensimmäinen leikkijä sanoo yhdyssanan, jonka ensimmäinen osa muodostuu edellisen sanan jälkiosasta. Esimerkiksi ilmapallo – pallokala – kalakukko.

Mikäli perheessä on jo hieman vanhempia lapsia, voi leikin soveltaa vaikka julkisuuden henkilöiden nimiksi niin, että henkilön sukunimen alkukirjain on seuraavan etunimen aloituskirjain.

 

Oikein virkistävää syyslomaa!

 

Kommentit

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uutiset: