Välkommen till vår hemsida

Perinneleikit rf

Välkommen till vår hemsida. Perinneleikit rf har arbetat sedan år 2009 för att upprätthålla vår traditionella lekkultur. Föreningen önskar att gamla spel och lekar ss. kyrkråttan, bollen i burken och tjärobytta, skulle spelas och lekas på så många gårdar som möjligt. Föreningen samlar och upplivar både gamla och nya spel och lekar. Dessa publiceras i böcker årskalendrar utgivna av föreningen.
Målet är att barn och vuxna samlas för att leka och spela traditionella spel och lekar tillsammans. Vår önskan är att barn och vuxna spelar och leker mer tillsammans och lägger då och då undan sina mobiler, vilket skulle öka den sociala gemenskapen mellan barn och vuxna.

Vi anser, att lek och spel får oss i gång. För att motionera krävs inte alltid idrottsträning eller tävlingar. I leken kommer motionen på köpet.

Tyngdpunkten i vår verksamhet ligger i evenemang där våra lekledare leker och spelar med barn och vuxna. Vi publicerar även böcker och årskalendrar, innehållande anvisningar och instruktioner till hur leken och spelen går att genomföras. Sedan 2009 har vi levererat över 700 000 exemplar av våra böcker och kalendrar.

Martti och Martta

Martta och Martti är föreningens livslevande lekbilar. De är riktiga bilar som går på bensin, men kallas för lekbilar eftersom barn och vuxna får fritt leka i dem. Man får trycka på ALLA knappar, ta i ratten och till och med tuta ifall man hittar den. Bilarna kan beställas till skolor, daghem, privat- och företagsevenemang, födelsedagar mm.

Lekar

Innelekar 

Nummerlek  

Alla deltagare sluter sina ögon. Leken startar med att någon av deltagarna säger högt talet 1. Vem som helst kan fortsätta nummerleken genom att säga 2, sedan 3 osv. Leken fortsätter (talen ökar) ända tills två deltagare säger samtidigt samma tal. Händer det, måste man starta spelet på nytt ( 1, 2, 3…..). Målet är att lyckas räkna tillsammans till ett så stort tal som möjligt. Nästa gång som spelet spelas kan man ju alltid försöka nå ett nytt rekord, ett större tal. 

Gympalekar

Riddarnata

Alla deltagare har ett svärd (en arm rakt framför kroppen) och en sköld (andra armen bak, mot ryggen med handflatan utåt). Riddaren använder sitt svärd till att försöka träffa på så mänga sköldar som möjligt. Då en riddare blir träffad i sitt sköld, gratulerar han sin besegrare genom att skaka hand men hen och går med lyfta armar till läktaren (ett ställe man kommit överens om. Riddaren kan fortsätta sitt spel ifall hens besegrare i sin tur blir träffad i sin sköld och kommer till läktaren.

Hustafatt

Det väljs olika ”hus” på spelområdet. Husen kan vara t.ex. träd, stenar, koner, lådor, gungor etc. Antalet ”hus” ska vara sådant att en spelare blir utan. Leken börjar så att varje spelare får välja ett ”hus” åt sig. En av spelarna blir utan och ropar ”HUSET BRINNER, MÅSTE BYTA!”. Då är all tvungna att byta hus. Den som varit utan har nu sin chans att ta ett åt sig. Någon blir alltid utan hus och är den som ropar.

Stegtafatt

Spelarna ställer sig på en linje och den som valts som bliven, bestämmer ett antal steg och i vilken riktning. Spelarna kliver det antal steg som bestäms och stannar. Sedan får de inte längre röra på fötterna. Den som är bliven får kliva ett steg mindre än de andra och försöker röra vid någon genom att sträcka på sig så långt det går. En fot måste ändå alltid vara fast i marken. Den som blir fast, vidrörd, är nästa bliven. Leken fortsätter från samma plats.

Tips: Stegen kan tas baklänges, sidlänges, som hopp, som hopp på en fot, som olika djur etc.

Lekar för småbarn 2-4 år

Häxans gryta

Vi har ett avgränsat lekområde och mitt i detta ritar man häxans gryta. En av deltagarna väljs till häxa (möjligen en vuxen). Häxans uppgift är att fånga snälla barn. Då häxan rör vid ett barn, förvandlas barnet till en groda. Grodan skuttar in i häxans gryta. Leken slutar då alla snälla barn / grodor är i häxans gryta. Häxan berättar ännu hurudan mat hen kommer att tillreda av grodorna.

Tjänster

Födelsedagskalas för barn

Grattis! Det skall ställas till med kalas? Perinneleikit kommer till er och fixar med lekfullt program, som skräddas enligt önskemål. Vi har erfarenhet om kalas som ordnats inomhus, utomhus, i egnahemshus, höghus och lekparker mm. Gästerna och födelsedagsbarnet får också bekanta sig med vår riktiga lekbil Martti eller Martta. Då det är dags att åka hem, får alla gästerna en bok som tack för festen. Födelsedagsbarnet får ännu något litet extra.

Tillställningar och evenemang

Vi kommer gärna och leker till olika tillställningar och evenemang! Eftersom det går att leka inne, ute, springandes, sittandes, med boll eller utan, barn och vuxna, passar lek enligt oss till alla typer av tillställningar.

  • Rekreationsdagar (några gemensamma lekar gör alltid gott)
  • Konferenser ( en snabb lek eller två bland intressanta föreläsningar hjälper med koncentrationen)
  • Svensexa/ Möhippa (kontakta oss, vi har en massa goda samt intressanta idéer)

Utbildningar och skolningar

Lek är ett effektivt och roligt sätt för både vuxna och barn att lära sig nytt och öva upp gammalt. Perinneleikit lär med nöje ut olika pedagogiska lekar.

  • Lektips för lärare att ha i bakfickan ifall klassen behöver en några minuters paus.
  • Lekfylld skogspedagogik

Lekar som motiverar både lärare och elever under bl.a. språk-, modersmåls- eller, matematiklektionerna

 

Kontakta oss på svenska

Isa Pelto

isa@perinneleikit.fi

0505477777

Jag ansvar om allt som har att göra med med lek.

Var gärna i kontakt via e-post. Inkludera gärna i rubriken vad ditt ärende handlar om och varifrån du kontaktar (vilken stad/skola/daghem).

 Ifall ni har frågor gällande fakturering lönar det sig att kontakta vår försäljning (på finska om möjligt).

040 540 3774
myynti@perinneleikit.fi